DZS: smanjen prijevoz putnika

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci u željezničkom, cestovnom, pomorskom i zračnom prijevozu prevezeno ukupno 64,46 milijuna putnika, što je 7,4 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pritom je najviše putnika prevezeno željezničkim prijevozom, njih 32,06 milijuna, što je 9,8 posto manje.

U prvih je šest mjeseci željeznicom prevezeno gotovo polovica ukupnog broja putnika, točnije udio željeznice u ukupnom prijevozu putnika je 49,7 posto.

Cestovni je prijevoz u ukupnom prometu putnika u prvom polugodištu imao udio od 41,8 posto i u cestovnom je prijevozu prevezeno 26,9 milijuna putnika. To je pak 6,8 posto manje nego u razdoblju siječanj-lipanj prošle godine.

Istodobno rast broja putnika bilježe pomorski i obalni prijevoz te zrakoplovni prijevoz.

Tako je broj putnika u pomorskom i obalnom prijevozu povećan 3,4 posto, na 4,5 milijuna, a u zračnom prijevozu za 16,1 posto, na 915 tisuća putnika.

U strukturi prijevoza putnika u prvih šest mjeseci pomorski i obalni prijevoz imaju udio od 7,1 posto, a zračni prijevoz udio od 1,4 posto.

Statistički podaci o prijevozu robe pokazuju da je u prvih šest mjeseci zabilježen rast za 4,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odnosno prevezeno je 61,5 milijuna tona robe.

Pritom je najviše robe prevezeno cestovnim prijevozom, 35,4 milijuna tona ili 8,8 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a slijedi pomorski i obalni prijevoz koji sa 15,8 milijuna tona prevezene robe bilježi pad za 0,6 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište.


(Hina)



Vijesti iz medija