EU dala zeleno svjetlo natječaju za redovnu putničku liniju između Trsta i Istre

Europska komisija jučer je donijela odluku da neće uložiti primjedbu na talijanski prijedlog o objavi javnog natječaja za skupljanje ponuda na području putničkog prijevoza koja uključuje javna sredstva, a predviđa uvođenje redovne linije između Trsta, Portoroža, Poreča i Rovinja, piše danas "Il Piccolo".

Tršćanski dnevnik navodi kako je natječaj raspisala talijanska regija Friuli Venezia Giulia, a nakon izbora poduzeća tijekom godine uvela bi
se spomenuta redovna linija između Trsta, Portoroža, Poreča i Rovinja.

Ovom su odlukom u Trstu iznimno zadovoljni jer, kako piše "Il Piccolo", izabrano poduzeće će najmanje u roku od pet godina primati subvenciju u najvišem godišnjem iznosu od 1.645.796 eura. Zauzvrat ovo poduzeće će morati ponuditi povoljne uvjete odnosno cijene prijevoza kako bi se istodobno rasteretio cestovni promet na relaciji između Trsta i Rovinja.

Član poglavarstva regije Friuli Venezia Giulia zadužen za promet Lodovico Sonego u izjavi za ovaj tršćanski dnevnik kazao je kako bi visina subvencije u 2007. godini iznosila milijun eura.

Inače, ponuđači su čekali pravo na odluku iz Bruxellesa kako bi preuzeli obvezu zaključivanja redovnih pomorskih veza sa slovenskim i hrvatskim dijelom Istre. Kako se navodi upravo je katamaran "Marconi" predstavljao posljednju vezu između Trsta i gradova u Istri čija je veza nažalost prekinuta krajem ljeta 2005. godine.

Talijanska regija Furlanija-Julijska krajina (Friuli Venezia Giulia) bit će tako prva talijanska regija koja će podijeliti sredstva za pomorsko povezivanje s državom koja nije članica Europske unije. (Hina)  



Pisane vijesti