Hrvatske željeznice obilježile Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima

Zagreb, 9. lipnja 2011. - Miroslav Škoro, hrvatski glazbenik sudjelovao je u HŽ-ovoj akcija posvješćivanja opasnosti za sudionike u prometu na ŽPC-ovimaPod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske željeznice  obilježile su Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness day).

Kampanju ILCAD  pokrenuli su 2009. godine članovi željezničke zajednice, koordinira ju Međunarodna željeznička unija (UIC) u suradnji s Europskom komisijom, i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

U više od 40 zemalja danas se vozači i ostali sudionici u prometu raznim aktivnostima upozoravaju na nužan oprez kod prelaska pruge, pa su tako i u Hrvatskoj, u četiri hrvatska grada (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek), HŽ-ovi zaposlenici, policijski službenici te poznate osobe izRijeka, 9. lipnja 2011. - akcija je organizirana i na riječkim gradskim i prigradskim ŽPC-ovima, te su građanima podjeljeni prigodni letci javnog života zaustavljali  vozila i druge sudionike u prometu, dijelili promotivne materijale, te upozoravali na neophodan oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije pri prelasku pruge(ŽCP).

Svrha te međunarodne kampanje jest promijeniti pogrešnu percepciju da su  nesreće na ŽCP-ovima, samo problem željeznica. Podaci pokazuju da su u većini slučajeva uzroci nesreće nesmotrenost vozača cestovnih vozila, motociklista ili pješaka pri prelasku pruge i njihovo nepoštivanje signalizacije. Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najunčikovitiji način promjene ponašanja, i smanjivanja broja nesreća upravo edukacija sudionika u prometu, naglašavanje rizika, i upozoravanje na potencijalne posljedice nepoštivanja osnovnih prometnih pravila.

U 2010. na 1515 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj dogodilo se 40 nesreća, u Osijek, 9. lipnja 2011. - djelatnici HŽ-a u Osijeku u suradnji sa MUP-om i uz pomoć osječkih učenica i učenika na ŽPC-ovima su dijelili su promotivne letke sudionicima u prometukojima je poginulo sedam osoba, a devet ih je teže ozlijeđeno. U prva četiri mjeseca 2011. godine na ŽCP-ovima se dogodilo devet nesreća, u kojima je smrtno stradalo pet osoba,a pet ih je teže ozljeđeno, a  došlo je i do ukupno 162 loma polubranika/branika (riječ je o naletu cestovnog vozila na spuštene polubranike), pri čemu je počinjena velika materijalna šteta i dodatno ugrožena sigurnost prometa.



Vijesti iz medija