Kampanja o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

Zagreb, 6. lipnja 2011. - Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Danijel Krakić, ravnatelj Uprave željezničkog prometa Ministarstva mora prometa i infrastrukture i Dražen Kaužljar, rukovoditelj Sustava upravljanja sigurnošću HŽ InfrastrukturePod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske željeznice obilježit će 9. lipnja - Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničkim prijelazima (ILCAD - International Level Crossing Awareness Day), predstavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Time će se HŽ uključiti u međunarodnu kampanju kojom će se tog dana u više od 40 zemalja svijeta ukazati na nužan oprez pri prelasku pruge. Naime, ILCAD kampanju 2009. godine pokrenuli su članovi željezničke zajednice, koordinira je Međunarodna željeznička unija (UIC) u suradnji s Europskom komisijom i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

Najavljeno je da će 9. lipnja od 10 do 11 sati na četiri željezničko-cestovna prijelaza u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku poznate osobe iz javnog života, HŽ-ovi zaposlenici zajedno s pripadnicima policije dežurati, zaustavljati vozila, dijeliti promotivni materijal te upozoravati na neophodan oprez i poštivanje prometne signalizacije pri prelasku pruge.

U osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza prošle je godine uloženo 20,7 milijuna kuna, a u iduće tri godine planira se 100 milijuna kuna, kazao je Danijel Krakić, ravnatelj Uprave željezničkog prometa Ministarstva mora prometa i infrastrukture. Naglasio je da je Ministarstvo osnovalo Povjerenstvo za koordinaciju praćenja sigurnosti na ŽCP-ima te da u suradnji s HŽ Infrastrukturom izrađuje tipski projekt prijelaza koji će rezultirati racionalnijim trošenjem sredstava.

Osim ukazivanja na oprez pri prelasku pruge cilj kampanje je pokušati promijeniti, naglasio je rukovoditelj Sustava upravljanja sigurnošću HŽ Infrastrukture Dražen Kaužljar, pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima samo problem željeznica, već su za njih odgovorni prvenstveno sudionici u cestovnom prometu.

U 2010. u zonama željezničko-cestovnih prijelaza zabilježeno je 2.039 nepravilnosti koje  su počinili sudionici u cestovnom prometu dok ih je ove godine zabilježeno 1.157, rekao je Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

U 2010. na željezničko-cestovnim prijelazima na hrvatskoj mreži pruga dogodilo se ukupno 40 nesreća, u kojima je poginulo sedam osoba, a devet ih je teže ozlijeđeno. U prva četiri mjeseca ove godine na ŽCP-ima se dogodilo devet nesreća, u kojima je smrtno stradalo pet osoba, a pet ih je teže ozlijeđeno.

U Hrvatskoj je 1.515 željezničko-cestovnih prijelaza i svi su osigurani na jedan od zakonom propisanih načina: cestovnim prometnim znakovima (Andrijin križ i znak »Stop«), svjetlosno-zvučnom signalizacijom ili polubranicima. Sigurnosna razina na pojedinom ŽCP-u ovisi o kategoriji pruge i kategoriji ceste koja prelazi preko pruge te frekventnosti.

Prema postojećoj signalizaciji, vlak uvijek ima prednost prolaska i stoga je prilikom  prelaska preko pruge neophodan povećan oprez i poštivanje prometne signalizacije. Posebice se to odnosi na vozače cestovnih vozila koji često pogrešno procjenjuju brzinu i udaljenost vlaka od prijelaza pri tome zanemarujući prometne propise i znakove te svojom nesmotrenošću uzrokuju nesreće.



Vijesti iz medija