Ljeti posebni uvjeti plovidbe Dravom na području Osijeka

U cilju osiguranja sigurnosti plovidbe, zaštite ljudskih života i okoliša Lučka kapetanija Osijek donijela je Rješenje o posebnim uvjetima plovidbe na rijeci Dravi, od 16. do 25. r. km, na području grada Osijeka zbog pojačanih aktivnosti u vrijeme ljetne sezone.

Glisiranje je dozvoljeno isključivo radi prolaska navedenim područjem sredinom riječnog korita, uz poštivanje propisanih pravila plovidbe, dok se zabranjuje nekontrolirano i nepropisno glisiranje, skijanje na vodi i tegljenje napuhavajućih jastuka radi zabave na udaljenosti manjoj od 50 metara od obale. Prilikom nailaska na kupače i veslače, potrebno ih je obići u širokom luku i na sigurnoj udaljenosti, te smanjiti brzinu plovidbe.

Zabranjena je plovidba motornih čamaca, glisera i skutera unutar granica uređenog kupališta, kao i plovidba na udaljenosti manjoj od 30 metara od granice uređenog kupališta. Također, zabranjeno je zabranjeno je kretanje motornim čamcima na udaljenosti manjoj od 30 metara od obale na svim ostalim neuređenim plažama i sprudovima.

Motornim čamcima može se prići i bliže od 30 m od obale, odnosno granice uređenog kupališta, jedino bez uporabe motora i uz pomoć vesla.

Također se rješenjem zabranjuje glisiranje i skijanje na vodi u lukama, pristaništima, sidrištima, vezištima čamaca, u blizini vikend naselja pored vode i na drugim mjestima gdje se dovode u opasnost ljudski životi i imovina.

Kupačima je zabranjeno kupanje i plivanje u plovnom putu, lukama, pristaništima, sidrištima, te na mjestima gdje se obavljaju hidrograđevinski radovi. Također, kupačima je zabranjen pristup na brodove i plutajuće objekte, te skakanje s njih.



Vijesti iz medija