Vlada: Odluka za sklapanje Ugovora s Kosovom o međunarodnom cestovnom prijevozu

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta.

Republika Kosovo predstavlja jednog od potencijalnih trgovinskih i gospodarskih partnera Republike Hrvatske, te postroji interes gospodarskih subjekata iz Republike Hrvatske za boljom organizacijom i izvršenjem poslova prijevoza između dviju država.

Odluke će se, na načelu uzajamnosti, utvrditi način obavljanja cestovnog prijevoza putnika i tereta između dviju država i u tranzitu preko njihovog državnog područja.

Redovnih autobusnih linija između Hrvatske i Kosova zasad nema, a izdane su dozvole za ukupno 26 redovnih autobusnih linija koje prometuju između Kosova i zapadnih zemalja (Njemačka, Austrija, Švicarska i dr.).

Za obavljanje prijevoza tereta, kosovski prijevoznici u Hrvatskoj, do sklapanja Ugovora, dozvole mogu kupiti na graničnim prijelazima prilikom ulaska u RH, a hrvatski prijevoznici za obavljanje prijevoza tereta na Kosovu ne trebaju imati dozvole.



Vijesti iz medija