U 2006. zabilježeno 274 akcija traganja i spašavanja na moru

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom protekle godine koordinirala je 274 akcija traganja i spašavanja na moru koje su provodile lučke kapetanije i ispostave, što je oko 8 posto manje u odnosu na 2005. godinu.

Tijekom 2006. godine u tim je akcijama na moru spašeno ukupno 686 osoba (57 više nego godinu ranije),  ozlijeđeno je 37 osoba, dvije su nestale, a poginulo je ukupno 28 osoba (3 više nego u 2005. godini).

Najveći broj poduzetih akcija traganja i spašavanja u protekloj godini, kao što je to bio slučaj i u 2005., odnosi se na pomoć posadi plovila koja su uglavnom zbog kvara motora plutala na moru. U odnosu na prethodnu godinu, zabilježen je pad broja potonulih brodova, točnije 3 puta manji te je bilo i u pola manje sudara na moru, kao i požara.

Zabrinjavajući je stalni trend rasta nastradalih kupača i unesrećenih ronioca, unatoč stalnim upozorenjima i provođenju edukativnih mjera. Tijekom 2006. godine 13 puta su spašavane osobe u moru, 15 puta kupači, a 5 puta daskaši, dok su stradala dvojica ronioca na dah i 10 s bocama.

Iz razloga što tijekom protekle turističke sezone na Jadranu nije zabilježeno niti jedno veće nevrijeme, a sigurnosne mjere koje provodi Ministarstvo dale su određene rezultate, u 2006. godini bilježimo minimalan pad akcija traganja i spašavanja, iako svi pokazatelji i dalje govore da je broj turista na jadranskoj obali svake godine sve veći, a u nautičkom turizmu prijavljuje se posjet sve većeg broja plovila. Nažalost, i dalje najveći broj nezgoda na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima.   

Stoga savjetujemo svima koji izlaze na more da redovito slušaju vremensku prognozu i pozorno prate promjene vremena te usklade plovidbu sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima. Također, preporuča se da svi voditelji brodica i jahti povremeno obnove svoja stečena znanja te da se kupači na jadranskim plažama pridržavaju pravila i, ako nemaju dovoljno plivačkog iskustva, ostanu u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.



Pisane vijesti