Hrvatska pošta: tri nove marke iz serije "Znameniti Hrvati"

Zagreb, 20. travnja 2011. - političar August Harambašić - prigodna marke iz serije "Znameniti Hrvati"Hrvatska pošta pustit će uskoro u optjecaj tri nove prigodne marke iz serije "Znameniti Hrvati" na kojima će biti pjesnik Grigor Vitez, političar August Harambašić i književnica Jagoda Truhelka, marke će biti nominalne vrijednosti od 1,60 kuna i vrijedit će za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom poštanskom prometu.

Marke će biti puštene u optjecaj u petak, 22. travnja, priopćila je danas Hrvatska pošta.

Autorica marka je zagrebačka dizajnerica Sabina Rešić, tiskane su višebojnim ofsetnim tiskom u arcima od dvadeset maraka, a naklada je sto tisuća primjeraka po motivu. Hrvatska pošta stavit će u prodaju i 1400 primjeraka prigodnih omotnica prvoga dana i sto primjeraka omotnica s prigodnim motivom. Žig prvog dana bit će u uporabi 22. i 23. travnja 2011. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb u Jurišićevoj 13.

Hrvatska pošta izdaje seriju poštanskih maraka "Znameniti Hrvati" od 1997. godine. Na ovogodišnjimpjesnik Grigor Vitez - prigodna marke iz serije "Znameniti Hrvati" markama bit će tako predstavljen i prvi moderni hrvatski dječji pjesnik Grigor Vitez, autor šest pjesničkih zbirki i knjige dječjih pripovijedaka, urednik dječjih knjiga i časopisa, prevoditelj, učitelj, pedagog i pedagoško-književni mislilac koji se zauzimao za ljudskost, razum i pravednost.

Marke će nam predstaviti i darovita hrvatskog stihotvorca domoljubnih stihova i pravaškog političara Augusta Harambašića, koji je zarana bio suočen s težinom političkoga konteksta i vremena u kojem je živio te je potkraj života doživio potpuni slom svojih mladenačkih ideala i umro osamljen i zaboravljen u stenjevačkoj duševnoj bolnici te veliku književnicu Jagodu Truhelku koja je obilježila prvu polovicu 20. stoljeća u Hrvatskoj i kao pedagog smatrajući daje ključ za sva dostignuća u životu u odgoju sućutnoga i solidarnoga srca te se u tu svrhu usredotočila na jezik, književnost, ali i na glazbu te likovne umjetnosti.književnica Jagoda Truhelka - prigodna marke iz serije "Znameniti Hrvati"


(Hina)



Vijesti iz medija