HŽ: promet na mjestu nesreće kasno navečer ili ujutro

Intenzivno se radi na uklanjanju kompozicije vlaka s pruge na mjestu sinoćnje željezničke nesreće kod Zalesine, u kojoj je poginuo strojovođa, a njegov je pomoćnik ozlijeđen, te se očekuje da bi se kasno navečer ili sutra ujutro pruga trebala u potpunosti osposobiti za siguran tijek prometa, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HŽ-a.

Dosad je maknuto trinaest vagona, a nakon što se, vjerojatno u narednih nekoliko sati, maknu ostali vagoni i lokomotiva kreće se sa sanacijom, rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić. Vlakovi neće voziti po toj pruzi prije nego što se provedu sve zaštitne mjere, sanacija pruge, područja u tunelu i samog odrona, istaknuo je.

Po njegovim riječima, kao zaštita od mogućih nesreća provode se godišnje kontrole kritičnih mjesta i redovite dnevne ophodnje, kakva je bila i na dan nesreće oko 14 sati i tijekom koje nisu bile primijećene nepravilnosti koje bi ugrožavale sigurnost prometa, dok je kapitalni remont tog dijela pruge bio je u srpnju 2009.

Upitan događaju li se takve nesreće zbog smanjivanja sredstava za održavanje pruga, što tvrde neki sindikati, Jerneić je rekao kako se ta sredstva nisu znatno smanjivala u odnosu na prethodne godine, a ove godine za održavanje željezničke infrastrukture izdvojeno je 125 milijuna kuna, te dodatnih 100 do 110 milijuna kuna za materijale potrebne za održavanje pruga.

Promet na dionici Delnice-Skrad zasad se odvija autobusima, izvijestio je Jerneić, ispričavši se putnicima zbog kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zlatko Rogožar rekao je da je uzrok nesreće odron kamena, no kako će se za konačni zaključak pričekati izvješće HŽ-ova Povjerenstva kojemu, ustvrdio je, nije prioritet kazati tko je kriv, nego utvrditi činjenično stanje i spriječiti slične događaje.

Rogožar je izrazio sućut obitelji poginulog strojovođe istaknuvši kako je to nenadoknadiv gubitak, te izvijestivši da je njegov pomoćnik, kojemu je slomljena jagodična kost, izvan životne opasnosti.

Direktor HŽ Vuče vlakova Oliver Krilić je izvijestio da je HŽ osigurao financijska sredstva za obitelj stradalog.

Nesreća se dogodila sinoć oko 18,20 sati na pruzi Zagreb - Rijeka, kada je vlak, koji je sa 17 vagona tovarenih kontejnerima, drvom i limom, iskliznuo iz tračnica između kolodvora Skrad i Zalesina, ispred tunela Kupjak.


(Hina)



Vijesti iz medija