Batina: počela izgradnja putničkog pristaništa

U baranjskom mjestu Batini danas je označen početak radova na izgradnji lučkog putničkog pristaništa, a vrijednost projekta, koji bi trebao biti dovršen do kraja iduće godine, procjenjuje se na oko 10 milijuna kuna.
 
Izgradnja lučkog pristaništa financirat će se sredstvima državnog proračuna i europskih pretpristupnih fondova. Za prvu fazu pripremnih zemljanih radova Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je 500.000 kuna, a Osječko-baranjska županija je za izradu projektne dokumentacije izdvojila milijun kuna.
 
Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić kazao je kako je početak realizacije ove investicije od velikog značaja za razvoj gospodarstva i turizma Baranje i pokazuje da Vlada RH vodi računa o ravnomjernom razvoju svih područja Hrvatske.
 
Izrazio je uvjerenje da će se u državnom proračunu za 2011. godinu naći brojni projekti važni za Osječko-baranjsku županiju te Slavoniju i Baranju ističući kako ovakva ulaganja pokazuju da nisu točne teze kako je ovo područje zapostavljeno i da se o njemu ne vodi računa.
 
Navodeći kako u Europi postoji trend preusmjeravanja teretnog prometa s autocesta na unutarnje plovne putove, jer je to jeftinije i ekološki prihvatljivije, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić kazao je kako je u posljednjih sedam godina u održavanje unutarnjih hrvatskih plovnih putova i luka uloženo oko 250 milijuna kuna.
 
Izrazio je uvjerenje da će se u državnom proračunu za iduću godinu pronaći sredstva za nastavak radova na izgradnji luke u Batini.
 
Ravnatelj Lučke uprave Vukovar Stjepan Antolović rekao je kako je cilj ovoga projekta revitalizacija gospodarstva Baranje i jačanje konkurentnosti hrvatskih luka na Dunavu, dodavši kako se, osim u Batini, planira i izgradnja lučkog pristaništa u Aljmašu.
 
Dodao je kako se očekuje da bi lučko pristanište u Batini godišnje moglo prihvatiti oko 300 putničkih brodova.
 
(Hina)
 



Vijesti iz medija