18. konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije

 

Guadalajara, 4. listopada 2010. - početak Konferencije opunomoćenika 'Međunarodne telekomunikacijske unije'Članice Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), krovne međunarodne organizacije u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga, te ujedno najstarije specijalizirane agencije u okviru UN-a okupile su se u meksičkom gradu Guadalajari, gdje od 4. do 22. listopada 2010. godine traje zasjedanje vrhovnog tijela ITU-a – 18. Konferencije opunomoćenika.

U radu Konferencije PP-10, zajedno s izaslanstvima oko 160 nazočnih zemalja članica sudjeluje i izaslanstvo Republike Hrvatske, koja je članica ITU-a od 1992. Hrvatsko izaslanstvo predvodi Krešo Antonović, ravnatelj Uprave elektroničkih komunikacija i pošte, a ostali članovi su predstavnici Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) – dr.sc. Dražen Lučić, ravnatelj i mr.sc. Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja.

Ove godine gotovo 1500 nazočnih izaslanika država članica ITU-a velikom većinom glasova izabrali su dosadašnjeg glavnog tajnika dr. Hamadouna Touréa (Mali) na drugi četverogodišnji mandat, dok je za njegovog zamjenika također ponovno izabran Houlin Zhao (Kina). Izabrani su i direktori ureda u sva tri sektora ITU-a (Radiokomunikacijskog ureda, Ureda za telekomunikacijsku normizaciju i Ureda za telekomunikacijski razvoj).

Na konferenciji je donesena izmjena Statuta i Konvencije, kao i Poslovnika o radu konferencija, skupština i sastanaka ITU-a, usvojen je i Strateški plan za razdoblje 2012.-2015. godine, utvrđen financijski doprinos država članica u proračunu ITU-a,  te završni račun.

U okviru priprema za Konferenciju PP-10 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i HAKOM zajednički su razmotrili i prihvatili svih 15 tzv. zajedničkih europskih stajališta, s kojima su države članice Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih Guadalajara, 4. listopada 2010.uprava (CEPT), a među njima i RH, zajednički nastupile na konferenciji. Većina stajališta dobila je većinsku potporu drugih država članica ITU-a te je ugrađena u odredbe odgovarajućih dokumenata ove konferencije.

Zadnjeg dana rada, u petak 22. listopada 2010. godine, očekuje se svečano potpisivanje završnih akata ITU-ove Konferencije opunomoćenika, koje će potpisati i hrvatsko izaslanstvo nakon čega navedeni akti podliježu propisanom postupku potvrđivanja u Hrvatskom saboru.



Vijesti iz medija