Krenuo prvi teretni vlak Carga 10

Prvi teretni vlak u organizaciji Alijanse Cargo 10 u 8.21 sati krenuo s kolodvora Paraćin u Srbiji, priopćili su danas iz HŽ Holdinga.

Povodom prve vožnje u 12.00 sati na kolodvoru Batajnica održan je svečani ispraćaj vlaka u nazočnosti visokih državnih dužnosnika i direktora željeznica iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Ovom događaju Hrvatsku predstavljaju Danijel Mileta, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Zlatko Rogožar, direktor HŽ Carga d.o.o. i Oliver Krilić, direktor HŽ Vuče vlakova d.o.o.

Prvi vlak sastavljen je od 32 teretna vagona, koji su natovareni drvenim briketima namijenjenima talijanskom tržištu. Vlak natovaren briketima vozit će svakog tjedna, a ugovorom je predviđeno da se preveze 50.000 tona te robe na godinu.

Udaljenost od Paraćina do Sežane teretni će vlak prelaziti za dvadeset sati, što će biti desetak sati kraće nego do sada. Teretni vlak iz Paraćina prema Italiji zaustavit će se na graničnom kolodvoru Tovarnik između 15.20 i 15.42 sati, a u večernjim satima na Zapadnom kolodvoru Zagreb, gdje će se obaviti carinske formalnosti i nastaviti vožnja prema Sloveniji.

Svrha zajedničke slovensko-hrvatsko-srbijanske tvrtke Cargo 10 jest optimizacija željezničkog teretnog prijevoza na X. koridoru, povećanje broja teretnih vlakova radi preusmjeravanja dijela tereta s IV. koridora na X, kao i cestovnih prometnica na željezničke pruge, ističu u HŽ Holdingu.



Vijesti iz medija