Autoceste HAC i AZM za vikend više vozila, a ARZ i Bina-Istra manje

Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda, od 30. srpnja do 1. kolovoza, kojeg se označava i najprometnijim u godini, zabilježen veći promet vozila nego u istom vikendu prošle godine, slično kao i na autocesti Zagreb-Macelj, dok je na autocesti Rijeka-Zagreb i na istarskom ipsilonu vozila bilo nešto manje.

Prema podacima iz HAC-a na autocestama kojima upravljaju proteklog je vikenda bilo 585.489 ili 0,45 posto više vozila, dok je 27,16 milijuna kuna prihoda (bez PDV-a) od naplate cestarine više za 3,8 posto nego u istom vikendu prošle godine.

S vikend prometom od ukupno 212.379 vozila slijedi autocesta Rijeka-Zagreb, što je po podacima istoimenog koncesionara za tu autocestu ARZ-a, 2 posto manji promet nego lani.

Na naplatnoj postaji Rupa taj je koncesionar zabilježio pak 1,9 posto veći promet vozila s njih 68.080, dok je naplatnu postaju Krk prošlo 7,5 posto manje vozila ili 34.828.

Autocestom Zagreb-Macelj, po podacima operativne tvrtke Egis Road Operation Hrvatska, tijekom tri dana vikenda prošlo je 109.566 vozila ili 1,7 posto više.

Ostvaren je i 4,9 posto veći prihod od naplate cestarine ili 4,01 milijun kuna.

Na istarskom ipsilonu odnosno na naplatnim mjestima tunel Učka i mostu Mirna tvrtka koncesionar Bina-Istra zabilježila je promet od ukupno 82.728 vozila, što je 4 posto manje nego u istom vikendu prošle godine.

Za 5,68 posto manji je i prihod od naplaćene cestarine koji je iznosio 1,81 milijun kuna (bez PDV-a).

Iz te tvrtke ističu i da su unatoč manjem prometa vozila za vikend, u pojedinim danima proteklog tjedna bilježili porast tog prometa u odnosu na prošlu godinu.


(Hina) 



Vijesti iz medija