Sjećanje na poginule povodom godišnjice željezničke nesreće u Rudinama

Rudine, 23. srpnja 2010. - Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture sudjelovao je u povorci sjećanja na žrtve teške željezničke nesrećeMinistar mora, prometa i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA sa suradnicima i Upravom HŽ Holdinga položio je danas vijenac u znak sjećanja na poginule u nesreći  nagibnoga vlaka koja se 24. srpnja 2009. godine dogodila u Rudinama.

Žao mi je što se ovo dogodilo i svaki dan molim boga da se ovakve stvari više nikad ne događaju, kazao je ministar na pitanja novinara što ima poručiti članovima obitelji šestero smrtno stradalih putnika.

Govoreći o odgovornosti za najtežu nesreću u dvadesetogodišnjoj povijesti Hrvatskih željeznica u kojoj je ozlijeđeno 55 putnika, ministar Kalmeta je istaknuo da su istražni sudac i stručnjaci donijeli zaključke o uzrocima nesreće te da je podignuta optužnica protiv odgovornih, a sad je cijela stvar u rukama pravosuđa.Rudine, 23. srpnja 2010. - ministar Kalmeta sa suradnicima i Upravom HŽ Holdinga položio je vijenac u znak sjećanja na poginule u nesreći  nagibnoga vlaka

Povjerenstvo HŽ-a za istragu nesreće u Rudinama dalo je 48 sati nakon nesreće svoje izvješće, a ono ima puno širu zadaću od suda, komentirao je ministar mora, prometa i infrastrukture pitanja medija o nezavršenom radu Povjerenstva.

I ministar i predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovac naglasili su da je pruga između Zagreba i Splita sigurna za promet.

Čelni čovjek HŽ Holdinga naglasio je kako su prošlog tjedna isplatili 3,635 milijuna kuna obiteljima petoro poginulih. Razloga za zabrinutost, dodao je Popovac, nema, jer su svi oštećeni zbrinuti, obrađeno je 28 slučajeva ozlijeđenih u nesreći, a za ostale se čeka liječnička dokumentacija.

Rudine, 23. srpnja 2010.Dosadašnji troškovi izvanrednog događaja u Rudinama iznose oko 32 milijuna kuna i većina ih se odnosi na štetu na vlaku koja je totalna i iznosi 28 milijuna kuna.

U pratnji ministra Kalmete bili su državni tajnik Danijel Mileta i ravnatelj Uprave za željeznički promet Danijel Krakić te članovi Uprave HŽ Holdinga i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić.

Ovom događaju nazočili su Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije i Joško Berket,  gradonačelnik Kaštela.



Vijesti iz medija