Vukovarska luka: vraća se teret

Vukovarska luka pretovarila je u prvih šest mjeseci ove godine 38.731 tonu tereta, što je 11,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada je pretovareno 43.786 tona razne robe, rekao je direktor te luke Tomislav Mihaljević.

"Da nije bilo lipanjskoga visokog vodostaja i zabrane plovidbe, rezultati bi bili puno bolji", istaknuo je Mihaljević i dodao kako ima naznaka da se, nakon gotovo dvogodišnjeg pada i stagnacije pretovara, roba polagano vraća u Vukovarsku luku.

Po njegovim riječima, u luku se vraća željezna rudača i ugljen iz BiH, koji su prijašnjih godina u njoj činili glavnu robu, a do kraja kolovoza trebala bi u većim količinama početi pretovarati i umjetno gnojivo iz vukovarske tvornice "Adriatica SPA".

"Mi smo prvi osjetili krizu, i to još od listopada 2008. godine, od kada nam padaju pretovari, ali sada je izgleda za nas krizi kraj. Vraćaju nam se željezna rudača i ugljen iz Omarske i vjerujemo da ćemo, kada u kolovozu budemo zbrajali podatke o pretovaru za prvih sedam mjeseci, biti - ako ne u plusu, onda vrlo blizu tomu", rekao je.

Podsjetio je kako je u prvih sedam mjeseci prošle godine u luci pretovareno 67.000 tona razne robe, a prošlu je godinu luka zaključila s ukupnim pretovarom od 123.569 tona robe.

"Vjerujemo da ćemo godinu zaključiti pozitivno te izaći iz gubitka s kojim sada poslujemo, ali ga i uspješno pokrivamo iz vlastitih rezervi. Imamo 80 zaposlenih radnika i nismo otpustili nijednoga, niti to namjeravamo jer smo, i pored gubitka, likvidni", istaknuo je Mihaljević.


(Hina) 



Vijesti iz medija