U Zagrebu održan regionalni sastanak ministara prometa

Zagreb, 6. srpnja 2010. - predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvarajući današnji regionalni sastanak ministara prometa Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i KosovaIzgradnja prometnica i prometne infrastrukture značajna je za razvoj gospodarstva te jačanje gospodarskih veza u regiji, istaknula je predsjednica hrvatske Vlade JADRANKA KOSOR otvarajući današnji regionalni sastanak ministara prometa Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova.

Naglasila je kako ima puno mogućnosti za jačanje suradnje u regiji koja je danas nastavljena na regionalnu konferenciju održanu 20. ožujka u Brdu kod Kranja, kada su čelnici država Jugoistočne Europe potvrdili svoju odlučnost u jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Važnim je izdvojila paneuropske prometne koridore V i X sa pripadajućim ograncima, jer su važni za razvoj infrastrukture i za razvoj gospodarstva ne samo nas, koji smo za njih izravno vezani, već i za cijelu Europu i Europsku uniju.
Zagreb, 6. srpnja 2010. - hrvatski ministar Božidar Kalmeta, slovenski ministar Patrick Vlačić, bosansko-hercegovački ministar Rudo Vidović, makedonski ministar Mile Janekieski, zamjenik ministra Albanije Adriatik Alimadhi i državni tajnik u Ministarstvu prometa Kosova Skender Gashi
Napominjući kako je mreža prometnica ono što se zove krvotok gospodarstva te kako Hrvatska to zna i kako je izgradila čvrstu mrežu autocesta, Kosor je ponovila da će se i u programu gospodarskog oporavka Hrvatska koncentrirati na dodatnu izgradnju infrastrukture.

Izrazila je zadovoljstvo što će Hrvatska u budućnosti, kada postane članica EU, imati na raspolaganju sredstva iz europskih fondova. "To je ono što nas nadahnjuje da dodatno predano radimo i do kraja godine završimo pregovore te sljedeće godine potpišemo pristupni ugovor", kazala je premijerka.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta istaknuo je važnost prometne Zagreb, 2. srpnja 2010. - U sklopu sastanka potpisan je Sporazum između hrvatske i slovenske Vlade o izgradnji cestovnog graničnog mosta na rijeci Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana-Imenoinfrastrukture i regionalne povezanosti, napominjući kako je temelj konkurentnosti nekog gospodarstva upravo prometna infrastruktura. Zajedno s ministrom prometa Slovenije Patrickom Vlačičem kao supredsjedateljem sastanka poručio je da države u regiji trebaju iskoristiti priliku koju jadranske luke imaju u zajedničkom nastupu na tržištu te se svi više angažirati u otklanjanju administrativnih i carinskih zapreka u cilju bržeg protoka roba.

Na regionalnom sastanku ministara prometa razgovaralo se o zajedničkim prometnim rješenjima, kao i infrastrukturnim projektima te povezanosti regije s ukupnom prometnom infrastrukturom Europe, a na kraju je potpisana Zajednička deklaracija kojom se od Europske unije traži da paneuropskim koridorima V, VIII i X da prioritet i poveže ih s transeuropskom prometnom mrežom.
Zagreb, 2. srpnja 2010.
Deklaraciju su potpisali hrvatski ministar Božidar Kalmeta, slovenski ministar Patrick Vlačič, bosansko-hercegovački ministar Rudo Vidović, makedonski ministar Mile Janekieski, zamjenik ministra Albanije Adriatik Alimadhi i državni tajnik u Ministarstvu prometa Kosova Skender Gashi. Ministri prometa Albanije i Srbije opravdali su svoje odsustvo.

U sklopu sastanka potpisan je Sporazum između hrvatske i slovenske Vlade o izgradnji cestovnog graničnog mosta na rijeci Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana-Imeno koji će stajati oko tri milijuna kuna, a radovi će započeti po dobivanju dozvola.



Vijesti iz medija