HAC o korištenju Invalidske smart kartice

Prema novim izmjenama Zakona o javnim cestama, članak 63.a, plaćanja cestarine oslobođene su osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80 posto ili više postotaka, kao i hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) sa 100 postotnim tjelesnog oštećenja i to samo za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu, priopćeno je danas iz Hrvatskih auto-cesta (HAC).

Za produženje važenja Invalidske smart kartice za daljnje besplatno korištenje autocesta osim novih zakonski propisanih uvjeta potrebne su slijedeće isprave: original rješenje o invalidnosti ili ovjerena kopija od strane javnog bilježnika, u kojem je vidljiv postotak invalidnosti donji.

Ako osoba do sada nije koristila ovo pravo a ispunjava zakonske uvjete, uz navedene dokumente treba dostaviti i fotografiju dimenzije 2,5 puta 3 cm.

Navedene isprave mogu dostaviti osobno ili poštom na adresu Hrvatske autoceste, Jadranska avenija 6, 10 250 Lučko. Radno vrijeme ureda HAC-a u Lučkom je od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

Nakon pregleda dokumentacije osobe će pismeno biti obaviještene o mogućnosti daljnjeg korištenja Invalidske smart kartice ili o nepotpunosti potrebne dokumentacije, navode u HAC-u.

Osobama koje prvi puta ostvaruju ovo pravo a dokumentaciju su poslali poštom Invalidska smart kartica bit će dostavljena na kućnu adresu.

Dodatne informacije mogu se zatražiti i na brojevima telefona: 01-6504 812, 01-6504 813 i 08000422, ističu u HAC-u.


(Hina)



Vijesti iz medija