Vlada: Osnivanje registra cestovnih prijevoznika

Vlada je na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojima se propisuje osnivanje registra prijevoznika, odnosno jedinstvene nacionalne evidencije prijevoznika koju u elektroničkom obliku vodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Time će se omogućiti sustavno evidentiranje svih relevantnih podataka o prijevoznicima i izdanim licencijama i povećati efikasnost u radu Ministarstva nadležnog za promet, ali i nadležnih ureda državne uprave u županijama, te s druge strane uskladiti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu s propisima EU.

Također, utvrđuje se sadržaj i propisuju uvjeti obavljanja agencijske djelatnosti u cestovnom prometu pod čime se razumijevaju poslovi posredovanja pri zapošljavanju prijevozničkih kapaciteta, odnosno ugovaranje prijevozničkog posla između prijevoznika i naručitelja prijevoza.

Novina je i da se ovlašćuju jedinice lokalne samouprave da propisom kojim uređuju obavljanje autotaksi prijevoza na svom području utvrde cijenu takvoga prijevoza te da istim propisom mogu utvrditi mjerila na temelju kojih će odrediti broj autotaksi prijevoznika i/ili vozila kojima se obavlja autotaksi prijevoz na njihovom području.

Utvrđuje se i nadležnost Hrvatskih cesta za izdavanje dozvola stranim prijevoznicima za obavljanje izvanrednih prijevoza tereta u prometu na cestama RH, obzirom da ta tvrtka obavlja stručne poslove pri utvrđivanju relevantnih podataka prije izdavanja spomenute dozvole, kao i poslove kontrole izvanrednih prijevoza te da prema važećim propisima izdaje dozvole za izvanredni prijevoz domaćim prijevoznicima.

Od obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza oslobađaju se one osobe koje do dana stupanja ovoga Zakona na snagu imaju najmanje pet godina radnog iskustva u obavljanju ove vrste prijevoza. Uz to, produžuje se rok polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti osoba koje su, prema odredbama ranijeg propisa, bile u obvezi navedeni ispit položiti do 10. lipnja 2010.

Propisuju se prekršajne kazne za obavljanje agencijske djelatnosti bez licencije, a također se povećava iznos novčane kazne propisane za stranog prijevoznika koji prijevoz tereta u RH obavlja bez dozvole te povećava donja i gornja granica novčane kazne prijevoznicima-fizičkim osobama i drugim fizičkim osobama zbog najtežih prekršaja propisanih Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu.



Vijesti iz medija