Na Dan rijeke Save potpisan Protokol o zaštiti od poplava

U sklopu proslave Dana rijeke Save za 2010. godinu danas je u Gradiški u BiH potpisan Protokol o zaštiti od poplava uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, a konačni tekst su izaslanstva država stranaka toga sporazuma uskladila na sastanku u Zagrebu u siječnju.

Protokol su potpisale države stranke Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija), a u ime Hrvatske to je učinio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić.

Protokol je osnova za postizanje ciljeva Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save kako bi se unaprijedila suradnja i provedba zajedničkih aktivnosti u svrhu stvaranja uvjeta za održivu zaštitu od poplava u slivu rijeke Save. Protokol uređuje pitanja održive zaštite od poplava u slivu rijeke Save nastalih zbog prirodnih pojava i umjetnih utjecaja u cilju sprječavanja ili ograničavanja opasnosti od poplava i uklanjanja ili ublažavanja posljedica od poplava.

U sklopu Dana rijeke Save, koji je proglašen 1. lipnja 2007. na prvom sastanku država stranaka Okvirnog sporazuma, predstavljen je rad Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. Kao glavna postignuća istaknuta su dovršetak Analize sliva kao važnog koraka u pripremi Plana upravljanja slivom, kao i dobivanje financijske podrške Europske komisije, aktivnosti na razvoju Plana upravljanja rizikom od poplava, uspostavi Geografskog informacijskog sustava za rijeku Savu, izrada niza pravila koja se odnose na sigurnost plovidbe, ponovna uspostava sustava obilježavanja plovnih putova, izrada studija i projekta za obnovu i razvoj prometa i plovidbe na plovnom putu rijeke Save, pripremni koraci za uspostavu Riječnih informacijskih servisa na rijeci Savi.

Organizirane su brojne aktivnosti i priredbe, poput foto natječaja "Rijeka Sava - priroda, ljudi i kultura" i obrazovno-kreativnih radionica za učenike osnovnih škola pod nazivom "Rijeka Sava i njezini prijatelji“. Izložbu fotografija i radova djece sudionika radionica otvorio je Branko Bačić, predsjedavajući Međunarodne komisije za sliv rijeke Save koji je tom prilikom uručio prve tri nagrade autorima čiji su radovi ocjenjeni najboljima u okviru foto natječaja.

Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija) međunarodna je organizacija osnovana u lipnju 2005. radi provedbe Okvirnoga sporazuma o slivu  rijeke Save i okuplja četiri zemlje članice. Svrha joj je unaprijediti prekograničnu suradnju kako bi se osigurao održiv razvoj u savskom porječju uspostavom međunarodnog režima plovidbe Savom, uspostavom održiva upravljanja vodama te sprječavanjem ili ograničavanjem štetna utjecaja prirodnih nepogoda i ublažavanjem njihovih posljedica.



Vijesti iz medija