Virovitica: šest školskih autobusa isključeno iz prometa zbog neispravnosti

Pregledom 24 školska autobusa za prijevoz učenika u svih 14 osnovnih škola na virovitičko-podravskom području utvrđeno je da ih čak 18 nema odgovarajuće potvrde o ispunjavanju uvjeta od čega ih je šest zbog neispravnosti isključeno iz prometa, izvijestilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Iz prometa je isključeno šest autobusa zbog neispravnih uređaja za upravljanje, kočenje te osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, kažu u policiji.

Za autobuse koji ne ispunjavaju uvjete za prijevoz školske djece utvrđeno je da nemaju, primjerice posebna obilježja za prijevoz djece, na sjedalima im nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi a sjedala nemaju dodatne naslone za glavu i ruke.

Neki od tih autobusa, upozorava policija, su u tako derutnom stanju da zbog rupa u podu prijeti opasnost od propadanja djece.

Policija je stanje prijevoza učenika osnovnih škola od strane ugovorenog prijevoznika ocijenila nezadovoljavajućim o čemu je obaviješten naručitelj ugovora o prijevozu učenika.

Zbog prekršaja sljede optužni prijedlozi protiv pravne i odgovorne osobe i prekršajni nalozi protiv vozača.

Unatoč takvom stanju na virovitičko-podravskom području u posljednje tri godine nije zabilježen ni jedan slučaj stradavanja djece u školskim autobusima, rekao je Hini glasnogovornik virovitičko-podravske policije Josip Štajdohar.

U MUP-u ne raspolažu izdvojenim podacima u koliko se nesretnih slučajeva radilo o školskim autobusima i u koliko je slučajeva uzrok nesreća bila neispravnost školskog autobusa.

No, prema MUP-ovim podacima u Hrvatskoj je od 2000. do 2009. u svim autobusima poginula jedna osoba u dobi od 7 do 13 godina i tri u dobi od 14 do 17 godina.

U istom razdoblju teško je ozlijeđeno 12 osoba u dobi od 7 do 13 godina i 15 u dobi od 14 do 17 godina.

Nedavno je zabilježen slučaj kad se u mjestu Dijaneš kraj Vrbovca zapalio školski autobus koji je prevozio između 25 i 30 djece pri čemu nije bilo ozlijeđenih.

Nadzor autobusa koji organizirano prevoze osnovnoškolce provela je od 10. do 14. svibnja virovitičko-podravska policija u suradnji s državnim inspektorom, Službe inspekcije cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nadzor se, kažu u policiji, providi i na području cijele Hrvatske.


(Hina)



Vijesti iz medija