Privremena obustava prometa na tri dionice pruga

Od ponedjeljka, 17. svibnja u 7.00 sati privremeno se obustavlja promet na 3 dionice željezničkih pruga Sirač-Pčelić u dužini od 52,8 km, Našice-Pleternica u dužini od 35 km  i  Martin Brod-razdjelna točka-državna granica-Ličko Dugo Polje-Knin u dužini od 59 km, a putnike će prevoziti autobusi, priopćili su danas iz HŽ-Holdinga.

Kako pojašnjavaju, promet se privremeno obustavlja do kapitalne sanacije zbog veoma lošeg i dotrajalog uporabnog stanja pruge i ugrožavanja sigurnosti željezničkog prometa.

U slučaju prvih dviju navedenih dionica radi se o tračnicama koje su u stalnoj upotrebi pod prometnim opterećenjem dulje od 90 godina, dok se kod pruge Martin Brod-razdjelna točka-državna granica-Ličko Dugo Polje-Knin radi o nezadovoljavajućem donjem ustroju koji ugrožava siguran tijek prometa, kao i o klizištima i odronima koje treba sanirati. Na toj pruzi nije ni bio putničkog prometa, a teretni se odvijao povremeno po zahtjevu HŽ-Carga za prijevoz teretnih vlakova.

Ukupni troškovi minimalnih radova za osposobljavanje ovih dionica pruga za siguran promet iznose oko 450 milijuna kuna, a vrijeme potrebno za njihovu sanaciju je oko 16 mjeseci od ugovaranja, dodaje se u priopćenju te napominje da HŽ Infrastruktura ove godine nema tih sredstava u planu održavanja, a očekuje se da će biti planirana u sljedećoj godini.

Odluku o privremenoj obustavi prometa donio je upravitelj infrastrukture - HŽ Infrastruktura nakon što je iznos od  450 milijuna kuna potrebnih ulaganja uspoređen sa brojem vlakova i putnika na dotičnim relacijama.

Naime, na relaciji Sirač-Pćelić radnim danom dnevno u 4 para vlakova putuje prosječno po 50 putnika po vlaku, a vikendom po 30 putnika po vlaku, dok na relaciji Našice-Pleternica u 3 para vlakova radnim danom dnevno prosječno putuje 35 putnika po vlaku, a vikendom 20 putnika po vlaku.Vijesti iz medija