T-Hrvatski telekom: smanjenje neto dobiti u prvom kvartalu 34,2 posto

T-Hrvatski telekom u prva je tri mjeseca ove godine ostvario neto dobit od 384 milijuna kuna, što je smanjenje za 34,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavili su danas iz HT-a.

Prihodi Grupe u prvom tromjesečju smanjeni su za 6 posto na 1,94 milijardi kuna zbog jače konkurencije i utjecaja recesije i posebnih poreza na poslovanje pokretnih komunikacija, navodi se u objavi rezultata poslovanja HT-a za prva tri mjeseca ove godine.

EBITDA se smanjila za 13,8 posto na 819 milijuna kuna. Neto se dobit smanjila za 34,2 posto odražavajući znatno manje financijske prihode.

Istodobno se novčani tijek iz redovnog poslovanja poboljšao te je iznosio 542 milijuna kuna.

Budući da su potrošači smanjili osobnu potrošnju, prihodi od pokretnih komunikacija zabilježili su najveći pad u iznosu od 100 milijuna kuna, od kojih se približno 36 milijuna kuna može pripisati posebnom porezu na usluge u pokretnoj mreži. Ako se izuzme utjecaj navedenog poreza, prihodi Grupe smanjili su se za 4,3 posto, navode iz HT-a.

Očekivano, pad prihoda od nepokretne telefonije nastavlja se jednakim tempom te iznosi nešto manje od 10 posto, dok su se prihodi od internetskih usluga snažno povećali za gotovo 21 posto na 328 milijuna kuna.

Od značajnijih događaja iz HT-a ističu da je uvedena nova struktura s dvije poslovne jedinice - za privatne i poslovne korisnike.

Također, očekuje se da će akvizicija Combisa biti zaključena u drugom tromjesečju 2010. godine, ovisno o regulatornom odobrenju, čime se znatno širi ponuda informacijskih tehnologija.

Predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić navodi da su recesija i novi porezi Vlade utjecali na poslovanje u prvom tromjesečju, osobito u području pokretnih komunikacija.

Napominje da je pripajanje T-Mobilea uspješno provedeno i Grupa se dobro pozicionirala za razdoblje u kojemu će uslijediti oporavak gospodarstva.

Akvizicijom Combisa, davatelja IT usluga, širi se poslovanje i, nakon dobivenog regulatornog odobrenja, najavljuje ponudu visoko konkurentnog paketa IT i komunikacijskih usluga cijelome poslovnom sektoru u Hrvatskoj.

Mudrinić naglašava da planiraju znatna ulaganja u optičku pristupnu mrežu od koje će profitirati cjelokupno gospodarstvo. Dodaje kako vjeruje da će regulatorna pitanja koja su dovela do odgode ovog programa modernizacije biti riješena na način kojim će se T-HT-u omogućiti ostvarivanje fer povrata na znatna ulaganja koja nijedan drugi operator ne može osigurati.

"Suočeni s dubokom i dugotrajnom recesijom, nadamo se da će nadležna tijela prepoznati potencijalnu štetu koju obvezna registracija prepaid korisnika može nanijeti našem već oslabljenom gospodarstvu", izjavio je Mudrinić.


(Hina) 



Vijesti iz medija