Ekološki prihvatljiviji razvoj plovidbe

Zagreb, 10. ožujka 2010. - Visoki dužnosnici Međunarodne komisije za sliv rijeke Save (ISRBC), Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunava (ICPDR), Dunavske komisije (DC), Europske komisije, predstavnici državnih tijela i javnih institucija iz sliva rijeke Dunava koja se bave pitanjima plovidbe, zaštite okoliša i održivog razvoja, kao i nevladinih organizacija tijekom sastanka na temu provedbe Zajedničke izjaveVisoki dužnosnici Međunarodne komisije za sliv rijeke Save (ISRBC), Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunava (ICPDR), Dunavske komisije (DC), Europske komisije, predstavnici državnih tijela i javnih institucija iz sliva rijeke Dunava koja se bave pitanjima plovidbe, zaštite okoliša i održivog razvoja, kao i nevladinih organizacija, sastali su se jučer i danas u Zagrebu na drugom sastanku s temom provedbe Zajedničke izjave o vodećim načelima za razvoj unutarnje plovidbe i zaštitu okoliša u slivu Dunava u organizaciji ISRBC.

Sastanak predstavlja nastavak zajedničkog rada na provedbi Zajedničke izjave, koja je rezultat interdisciplinarnog procesa koji su zajednički vodile ISRBC sa sjedištem u Zagrebu, ICPDR sa sjedištem u Beču i DC sa sjedištem u Budimpešti.

Na sastanku je utvrđena polazna osnova za razmatranje tekućih projekata iz područja razvoja unutarnje plovidbe na Dunavu i Savi, konačnog nacrta Priručnika o integralnom planiranju projekata u području prometa unutarnjim plovnim putovima, budućih mogućnosti razvoja prometa unutarnjim plovnim putovima u Europi i s tim u vezi provedbe Zajedničke izjave.

Na taj način različite interesne skupine jačaju Zagreb, 10. ožujka 2010.komunikaciju među različitim sektorima, kao i prekograničnu suradnju, razmjenjuju informacije o uskim grlima na nacionalnoj i regionalnoj razini, te o pozitivnim iskustvima u području unutarnje plovidbe i zaštite okoliša.

Zajednička izjava predstavlja dodatni mehanizam kojim se podržava izvršenje obveza država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save glede provedbe integralnog pristupa u upravljanju vodama na način da se usklađuju razvoj plovidbe i zaštita voda i vodnih ekosustava u slivu rijeke Save, navodi Dejan Komatina, tajnik ISRBC.

Namjera je da se predstavnici različitih interesnih skupina iz sliva Dunava nastave sastajati u cilju poticanja interdisciplinarnog pristupa u ekološki održivom razvoju unutarnje plovidbe na razini cijelog sliva. To podrazumijeva održavanje i unaprjeđenje postojeće i planiranje nove infrastrukture unutarnjih plovnih putova uz uvažavanje zahtjeva glede zaštite okoliša.

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunava imala je čast aktivno sudjelovati u otvaranju novog poglavlja u suradnji između različitih sektora koji se bave pitanjima plovidbe, zaštite okoliša i regionalnog razvoja u zemljama u slivu Dunava u cilju postizanja rješenja za bolju kartografski prikaz dunavskog slivakvalitetu života svih zajednica u slivu, izjavio je predsjednik te komisije Mitja Bricelj.

Razvoj plovnog puta Dunava zahtijeva izradu ozbiljnih inženjerskih projekata, koji zahtijevaju značajna ulaganja i ostala sredstva od podunavskih zemalja. Bitan dio u okviru tih projekata posvećen je pitanjima zaštite okoliša, posebno onim pitanjima koja se odnose na prekogranični karakter rijeke, izjavio je Pjotr Suvorov u ime predsjednika Dunavske komisije.

Ovakve aktivnosti sigurno će i dalje dobivati podršku relevantnih nadležnih tijela u slivu Dunava i poticati izvršenje obveza svih zemalja u slivu glede održivog razvoja unutarnje plovidbe na Dunavu i Savi.



Vijesti iz medija