HŽ-Infrastruktura potpisala ugovor o sanaciji vodne infrastrukture

Ugovor o sanaciji, održavanju i nadzoru vodovodne mreže i instalacija potpisali su danas Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ-Infrastrukture i Graciano Rudan, direktor tvrtke „Rudan“, čime HŽ-Infrastruktura namjerava godišnje uštedjeti samo na računima za vodu oko 4,2 milijuna kuna, dok su planirane uštede i na sanaciji vodovodne infrastrukture bez ulaganja vlastitih sredstava, priopćili su danas iz HŽ Holdinga.

Prema modelu ESCO, tvrtka „Rudan“ ulaže vlastiti novac, radnu snagu i tehnička sredstva, a naplaćuje se isključivo iz dijela ostvarene uštede, ističu i dodaju da se ugovor odnosi na tri kolodvora: riječki te glavni i ranžirni u Zagrebu.

HŽ-Infrastruktura očekuje niz pogodnosti kao što je znanje i nova oprema, oslobađanje ljudskih i financijskih resursa za druge projekte jer će tvrtka „Rudan“ u potpunosti razviti, izvesti i financirati projekt obzirom da se investicija otplaćuje iz ušteda. Također, očekuje se i smanjenje onečišćenja.

Izlaskom tvrtke »Rudan« d.o.o iz projekta, nakon što se otplati investicija, HŽ-Infrastrukturi d.o.o. ostaju sve pogodnosti projekta uključujući smanjenje troškova za vodu i održavanje. Osim toga postojeće stanje vodovodne infrastrukture iziskuje stalan angažman zaposlenika i mehanizacije HŽ-Infrastrukture koji će to vrijeme sada moći potrošiti na druge poslove.

U priopćenju se ističe da je tvrtka „Rudan“ dobila brojna priznanja, od kojih je najvažnija „Zlatna kuna“ HGK u kategoriji najboljega malog poduzeća 2005. godine u Istarskoj županiji te da je na ovom projektu samo jednom domaćem brodogradilištu uštedjela više od 32 milijuna kuna godišnje.



Vijesti iz medija