Inspekcijski nadzor međunarodnog prijevoza putnika

Služba inspekcije cestovnog prometa, Uprave prometne inspekcije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provela je 23. i 24. prosinca 2009. godine koordiniranu akciju inspekcijskog nadzora međunarodnog linijskog tranzitnog prijevoza putnika autobusima i  povremenog prijevoza putnika – INTERBUSOM.

Inspekcijski nadzor je obavilo dvadeset i četiri inspektora na jedanaest međunarodnih graničnih prijelaza (Bregana, Macelj, Pasjak, Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Maljevac, Ličko Petrovo Selo, Kamensko i Karasovići) i jednom odmorištu (motel Plitvice, Zagreb). Na graničnim prijelazima na kojima je promet bio manjeg intenziteta inspektori su obavili i  nadzor prijevoza tereta.

Tijekom akcije pregledano je 186 autobusa i 15 teretnih vozila, a obavljena je i kontrola 224 radnih dana vozača, te je utvrđeno da su odgovorne pravne, odnosno fizičke osobe počinile 28 prekršaja kažnjivih po odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Zbog počinjenih prekršaja inspektori su prema prekršiteljima primjenili propisane prekršajnopravne sankcije i izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 148.000,00 kuna, a koje su uplaćene u državni proračun.

Od ukupnog broja vozila obuhvaćenih ovim inspekcijskim nadzorom, najveći broj pregleda, uslijed većeg intenziteta prometa, obavljen je na graničnom prijelazu Bregana gdje je kontrolom 83 autobusa utvrđeno da je počinjeno 17 prekršaja, te su zbog toga prekršiteljima izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 85.000,00 kuna.



Vijesti iz medija