Peti sastanak ministara prometa jugoistočne Europe

Zagreb, 3. prosinca 2009. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture otvorio je 5. sastanak ministara prometa JI Europe, te je ujedno i predstavio trenutno stanje hrvatske prometne mreže, prometnu perspektivu RH u okviru pristupanja EU kao i na razini povezanosti sa susjednim zemljamaMinistri prometa sedam zemlja jugoistočne Europe - Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije sastali su se danas na petom sastanku u okviru organizacije SEETO (South East European Transport Observatory - Prometni opservatorij jugoistočne Europe).

Kako bi se unaprijedio tranzitni i regionalni promet, sedam zemalja jugoistočne Europe i Europske komisije potpisale su 11. lipnja 2004. u Luksemburgu Memorandum o razumijevanju o razvitku osnovne  regionalne mreže  jugoistočne Europe (MOU).

Sukladno MOU osnovan je SEETO  koji djeluje već petu godinu, koordinirajući putem Upravnog odbora sve aktivnosti potrebne za razvitak osnovne regionalne prometne mreže: Zagreb, 3. prosinca 2009. (s lijeva) Ivana Juričić, načelnica kabineta ministra mora, prometa i infrastrukture, Dražen Breglec, državni tajnik za promet, ministar Božidar Kalmeta, Branko Bačić, državni tajnik za more i Ivica Perović, državni tajnik za prometnu inspekcijuizrada višegodišnjeg plana, izrada raznih studija, restrukturiranje željeznice, sigurnost cestovnog prometa i drugo.

Ministar mora prometa i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA u svom izlaganju istaknuo je da je Hrvatska od lipnja 2004. godine u razvoj i rekonstrukciju osnovne prometne mreže investirala 3,2 milijarde eura. Slijedi nastavak ulaganja i izgradnje, no on je usporen zbog recesije, dodao je Kalmeta.

Osnovna regionalna prometna mreža, planirana i građena sukladno standardima Europske unije, omogućuje lakšu i bržu prilagodbu učinkovitim gospodarskim aktivnostima zemalja članica Europske unije, rekao je Kalmeta.

U izlaganjima je istaknuta nužnost primjerenog financiranja razvoja prometne, a posebno željezničke infrastrukture u zemljama regije, kao i potreba utvrđivanja realnih cijena za Zagreb, 3. prosinca 2009. Ministar Kalmeta u društvu ministara prometa regije, predstavnicima resornih ministarstava, Europske komisije, EBRD-a, EIB-a, veleposlanstava i organizatora SEETO-a i Svjetske banke prilikom zajedničkog fotografiranja nakon uspješno održanog sastankaželjezničke usluge. Istaknuta je i potreba ravnomjernog razvoja raznih oblika prometa kako bi se osigurala intermodalnost i bolja prometna protočnost i povezanost.

Sudionici u raspravi naglasili su i potrebu transgraničnog planiranja i financiranja prometnih projekata.

Osim ministara prometa sastanku su nazočili i predstavnici Europske komisije, veleposlanstva u RH, međunarodnih financijskih institucija (EBRD, EIB, Svjetska banka).

Republika Hrvatska sudjeluje u svim aktivnostima SEETO-a kao lider u razvoju prometne infrastrukture u regiji jugoistočne Europe.



Vijesti iz medija