U vukovarskoj luci pretovar manji za 73 posto

U vukovarskoj Luci u prvih 11 mjeseci pretovareno je ukupno 114.486 tona tereta, što je za 73 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, doznaje se od direktora te luke Tomislava Mihaljevića.

Po njegovim riječima, 2009. luka će završit s gubitkom od oko pet milijuna kuna, koji će, kako je najavio, biti podmiren iz vlastitih novčanih pričuva.

"Unatoč gospodarskoj krizi, koju smo osjetili još potkraj rujna 2008., od kada joj se i prilagođujemo, nismo otpustili ni jednog od 81 zaposlenika", rekao je Mihaljević.

Napomenuo je kako je likvidnost luke, unatoč teškoćama u poslovanju i smanjenu pretovaru, osigurana do sredine 2010.

Luka ne duguje ni bankama ni dobavljačima, a nastojimo smanjiti i troškove, među kojima je i smanjenje plaća za 17 posto, te danas prosječna plaća iznosi oko 3700 kuna.

"Radujemo se što je Agrokor kupio Vupik jer očekujemo kako bi tu trebalo bit posla i za nas, a u tijeku su i pregovori o izvozu trupaca iz BiH u Austriju preko naše luke", naveo je Mihaljević. Dodao je kako bi od iduće godine preko luke trebao početi i prijevoz umjetnog gnojiva talijanske tvrtke Adriatice SpA, koja gradi tvornicu u Vukovaru.

"Nadamo se kako će, uz te nove, oživjeti i stari poslovi koje smo imali prije gospodarske krize, poput pretovara željezne rudače", nada se Mihaljević.

Vukovarska luka je osposobljena za godišnji pretovar 1,5 milijuna tona raznih vrsta tereta, a samo u protekle četiri godine u njezino je opremanje uloženo 3,2 milijuna kuna vlastita novca, rekao je Mihaljević.


(Hina)



Vijesti iz medija