Vipnet: pad prihoda i operativne dobiti uz rast broja korisnika

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet u devet je ovogodišnjih mjeseci ostvarila 8,7 posto manje ukupne prihode nego u istom razdoblju prošle godine ili 367,5 milijuna eura, operativna dobit pala je 16,2 posto, na 138,2 milijuna eura, uz istodobni porast broja korisnika za 9,9 posto, na ukupno 2,6 milijuna.

Predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković na današnjem susretu s novinarima kazao je da su rezultatima poslovanja zadovoljni s obzirom na negativne utjecaje recesije, smanjene prihode od nacionalnog i roaminga stranih gostiju u njihovoj mreži te posebno novog nameta na prihode od mobilnih usluga.

Ocjenjujući sveukupno poslovanje Vipneta u takvim uvjetima stabilnim kazao je i da u toj tvrtki nije bilo otpuštanja kao i da plaće zaposlenih nisu išle dole, a s ciljem ublažavanja 6 postotnog nameta na usluge mobilne telefonije smanjili su operativne troškove za 3,4 posto.

Zbog tog su nameta, koji se počeo primjenjivati s 1. kolovozom, u trećem tromjesečju zabilježili i nešto viši postotak pada ukupnih prihoda nego za devet ovogodišnjih mjeseci. Ti su im prihodi bili niži 9,5 posto nego u trećem tromjesečju 2008. i iznosili su 142,8 milijuna eura, dok je operativna dobit tromjesečja od 65 milijuna eura manja 11,3 posto.

Kumulativna dobit prije kamata i poreza (EBIT) za devet mjeseci ove godine iznosila je 85,5 milijuna eura, što je 24 posto manje nego za isto vrijeme lani.

Od ukupnih 2,6 milijuna korisnika krajem rujna ove godine pretplatnika je bilo 620 tisuća ili 18,3 posto više nego krajem lanjskog rujna, dok je prepaid ('bon') korisnika bilo 1,98 milijuna ili 7,5 posto više. Tržišni udjel prema broju SIM kartica povećali su za 0,6 postotnih poena, na 42,9 posto.

Posebno su zadovoljni porastom broja korisnika bežićnog (mobilnog) broadbanda od 80 posto, na 125 tisuća, a Pejković je kazao kako vjeruje da u tom segmentu po grubim procjenama drže više od 50 posto tržišta.

I on je, kao i novi član Uprave te financijski direktor Vipneta Bernd Schmutterer, naglasio da su unatoč teškoj godini u devet mjeseci investirali 43,4 milijuna eura ili neznatno manje nego lani u poboljšavanje kvalitete mreže i usluga.


(Hina)



Vijesti iz medija