Održana konferencija „Eurotrans Forum 2009.“

Zagreb, 10. studenoga 2009. Dražen Breglec, državni tajnik za promet prezentira cestovni prijevoz u RH uoči ulaska u EU

Danas je u Zagrebu, u organizaciji magazina „Kamion & bus“, održana konferencija „Eurotrans Forum 2009.“, s temom „Poslovati i voziti u krizi“. Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U uvodnom izlaganju predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić zaključio je da je prijevoznička djelatnost u krizi, jer je stanje spomenute djelatnosti ovisno o stanju ukupne ekonomije. Naglasio je da se padanje potražnje za prijevozničkim uslugama javlja kao posljedica padanja ukupnog izvoza i uvoza, proizvodnje i potrošnje.

On potencijalnu promjenu takvog stanja vidi u podizanju razine proizvodnje, a put do toga je oblikovanje industrijskih politika za pojedine sektore, odnosno promjena sadašnje ekonomske politike koja je zanemarila industrijski razvoj.
Zagreb, 10. studenoga 2009. sveučilišni profesor Ljubomir Jurčić održao je prezentaciju sudionicima Trans Foruma kao jedan od predavača
Jurčić procjenjuje da bi Hrvatska već 2011. mogla biti najbrže rastuća ekonomija u Europi kada bi se u što kraćem roku postavili temelji sustava u kojem bi proizvodnja bila isplativa. On potencijal vidi u drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i metalskoj industriji, a također tvrdi da veliku mogućnost napretka u kratkom roku imaju energetika i željeznice.

Državni tajnik za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture DRAŽEN BREGLEC izlagao je o regulativnim okvirima i subvencijama za cestovni prijevoz. Također je govorio o stanju cestovnog prijevoza uoči ulaska u EU, te o osnovnim prednostima EU članstva za cestovni promet.

Ivica Perović, državni tajnik za prometnu inspekciju u Ministarstvu mora, prometa i Zagreb, 10. studenoga 2009. Ivica Perović, državni tajnik za prometnu inspekciju u Ministarstvu mora, prometa i infrastruktureinfrastrukture govorio je o kontroli dokumentacije i ispravnosti vozila prema standardima EU. Pozvao je prijevoznike da poštuju zakone, te naglasio da su kazne velike, posebno u EU.

Uz raspravu o očekivanjima u poslovanju u 2010. godini, stručnjaci iz područja ekonomije, prometa i logistike raspravljali su i o temama kao što su logistički centri, regulativni okvir za cestovni prijevoz, tržište gospodarskih vozila.

Na konferenciji „Eurotrans Forum 2009.“ ocijenjeno je da će cestovni prijevoznici izići iz krize kad poraste potražnja za njihovim uslugama, a trajno će biti u boljoj poziciji tek kad se promijene sadašnja ekonomska politika i uvjeti privređivanja.



Vijesti iz medija