Sastanak Kalmeta-Vlačič: Prometna suradnja Slovenije i Hrvatske sve bolja

Ljubljana, 27. listopada 2009. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture prilikom susreta sa Patrickom Vlačičem, slovenskim ministrom prometa - foto: Aleš Černivec/DeloSuradnja Hrvatske i Slovenije na području prometa sve je bolja i odvija se bez političkih opterećenja, ocijenili su u utorak nakon svojih razgovora u Ljubljani ministar prometa, mora i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA i njegov slovenski kolega Patrick Vlačič.

Ministri su izjavili kako su razgovarali o nizu tema vezanih uz suradnju i razmjenu iskustava na području cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa, a Kalmeta je slovenskog ministra pozvao da uskoro posjeti Hrvatsku.

Razgovori su bili kvalitetni i konkretni a i ukupni odnosi Slovenije i Hrvatske sve su bolji, ocijenio je Kalmeta nakon susreta s Vlačičem na konferenciji za novinare. "Sve ono što se do sada nije moglo riješiti, rješava se i bit će riješeno", kazao je Kalmeta.

Slovenski ministar iznio je da se prometna suradnja dviju država odvija vrlo dobro i "bez političkih opterećenja" te na operativnoj razini.

Vlačič je u razgovoru izrazio zanimanje za mogućnost prijevoza većih količina naftnih derivata preko graničnog prijelaza Rupa. S tim u vezi Kalmeta je na konferenciji za novinare rekao da će hrvatski pravilnik o prijevozu opasnih tvari biti usklađen s europskim direktivama do kraja ove godine. Dodao je da je slovenska strana izrazila želju da se poveća broj transportnih dozvola za prijevoz tereta za treće zemlje i iz trećih zemalja koje dobivaju slovenski prijevoznici od hrvatskog ministarstva prometa. Sada godišnje dobivaju 5.000 dozvola a o mogućnosti da se taj broj poveća bit će, kao i o drugim pitanjima, nastavljen razgovor prilikom idućeg susreta dvojice ministara u Zagrebu.

Na pitanja novinara o tempu gradnje cestovnih prometnica u Sloveniji koje idu prema Hrvatskoj, Vlačič je odgovorio da se s Hrvatskom razmjenjuju iskustva o mogućnostima gradnje putem koncesija budući da je Slovenija već sada zadužena za 4,5 milijarde eura za gradnju cesta, a najavio je i promjenu zakona o urbanističkom planiranju kako bi se gradnja cesta ubrzala.

Slovenski ministar je najavio da se dovršetak autoceste od Ljubljane prema graničnom prijelazu Bregana može očekivati sredinom iduće godine, kada će biti dovršena i planska dokumentacija za autocestu od Ptuja prema graničnom prijelazu Macelj.

Što se tiče gradnje autocesta u primorskom dijelu Slovenije prema hrvatskoj Istri, Vlačić je rekao da urbanistička dokumentacija za te ceste još nije dovršena.

Kalmeta i Vlačič naglasili su da su razgovarali i o suradnji hrvatskih i slovenskih luka u sklopu povećanja prometa u sjevernom Jadranu, a riječ je o projektu koji bi podržala i EU.

Isto tako, razmijenili su i iskustva na području željezničkog transporta, odnosno sistema slovenskih i hrvatskih željeznica.

Današnji sastanak dvojice ministara dio je redovitih konzultacija o prometnim pitanjima između ministara dviju susjednih zemalja, a to je bio i prvi posjet ministra Kalmete Ljubljani nakon formiranja nove slovenske vlade.


(Hina)



Vijesti iz medija