Dan Hrvatskih željeznica obilježen u TŽV-u Gredelj

Zagreb, 5. listopada 2009. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture u pratnji suradnika i predstavnika TŽV-a Gredelj u obilasku prigodne izložbe na svečanosti povodom obilježavanja Dana Hrvatskih željeznicaDan Hrvatskih željeznica obilježen je večeras svečanošću pod nazivom "Od strojarnice do muzeja" u radionici za popravak vagona u Tvornici željezničkih vozila Gredelj u Strojarskoj ulici u Zagrebu.

Svečanost je zapravo bila sat povijesti, odnosno prisjećanje na 115. godišnjicu osnivanja prve željezničke strojarnice - radionice za popravak lokomotiva i vagona, čiji je slijednik TŽV Gredelj, te na stoljetno Gredeljevo poslovanje.

Održana je u jednoj od hala, koja je dio kompleksa zaštićenih spomenika industrijske baštine, a za ovu prigodu bila je uređena kao dio mogućeg budućeg prostora Hrvatskog željezničkog muzeja.

Ujedno, bio je to oproštaj od stare Gredeljeve lokacije u Strojarskoj ulici prije preseljenja u Zagreb, 5. listopada 2009.Vukomerec, koje je predviđeno za ovu jesen.

Svečanost je bila i prigoda za osvrt na sadašnjost i budućnost Gredelja i Hrvatskih željeznica.

Tako je  predsjednik Uprave TŽV Gredelj, Željko Pokrovac rekao da Gredelj danas 40 posto proizvodnje plasira izvan HŽ-a u čijem je stopostotnom vlasništvu, a 25 posto tržišta ima izvan Hrvatske. Preseljenje u Vukomerec ocjenjuje krunom nastojanja za podizanje konkurentnosti tvrtke.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zoran Popovac, najavljuje nastavak restrukturiranja HŽ-a kroz racionalizaciju poslovanja, ulaganja u infrastrukturu i vozni park, te nastavak privatizacije društava u potpunom vlasništvu HŽ-a.
Zagreb, 5. listopada 2009. posjetitelji su na svečanosti povodom dana HŽ-a mogli razgledati i brojne eksponate iz povijesti željezničkog prometa u Hrvatskoj
Resorni ministar prometa BOŽIDAR KALMETA kaže kako nema razvoja bez željeznice, te najavljuje potporu modernizaciji HŽ-a,  transparentnosti njezina vodstva i socijalnom dijalogu. Posebno je važno, kaže Kalmeta, pripremiti HŽ na razdoblje nakon liberalizacije, kad će usluge željezničkog prijevoza na hrvatskim prugama moći nuditi strani prijevoznici.

Dan HŽ-a obilježava se u znak sjećanja na odluku Hrvatskog sabora od 5. listopada 1990. godine, da se osnuju Hrvatske željeznice i da se sve pruge na području Republike Hrvatske prvi put u povijest stave pod istu upravu. Dotad su pruge u Istri bile pod upravom Željezničkog gospodarstva Ljubljana, a pruge Ploče - Metković i Vrpolje - Šamac pod upravom Željezničkog transportnog poduzeća Sarajevo.


(Hina)



Vijesti iz medija