Sjednica Vlada Mađarske i Hrvatske: brža izgradnja autoceste na koridoru Vc

Barcs, 17. rujna 2009. gđa. Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH i Gordon Bajnai, predsjednik mađarske Vlade, u pratnji svojih potpredsjednika i ministara tijekom zasjedanja na zajedničkoj Sjednici Vlada RH i MađarskeNakon završetka treće zajedničke sjednice Vlada Mađarske i Hrvatske, dvoje premijera JADRANKA KOSOR i GORDON BAJNAI potpisalo je zajedničko pismo predsjedniku Europske komisije o podupiranju izgradnje dionice koridora Vc u BiH.

Dužina autocesta na koridoru Vc od Budimpešte do Ploča ukupno iznosi 567 km, od toga je na teritoriju Mađarske 220 km, Hrvatske 101 km, a na teritoriju Bosne i Hercegovine 337 km.

Na tom koridoru (Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče) u Mađarskoj se grade dionice od Budimpešte prema Pećuhu po modelu javno-privatnog partnerstva. Autocesta se planira se završiti do mjesta Boly, gdje autocesta M6 napušta koridor Vc i skreće na zapad prema Pećuhu, a izgradnju dionici Boly-mađarsko-hrvatska granica kod Ivandarde planira se realizirati u novom ciklusu, najranije nakon 2013. godine.

S hrvatske strane na autocesti A5 završena je izgradnja dionica Osijek-Đakovo-Sredanci duljine 55,5 km, a u nastavku seBarcs, 17. rujna 2009. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ivan Šimonović, ministar pravosuđa na zajedničkoj Sjednici dviju vlada planira izgradnja treće dionice od Osijeka do Belog Manastira dužine 24,6 km.

Ministri prometa dviju zemalja potpisali su ugovor između dviju vlada o uspostavi točke spajanja autocesta između Branjinog Vrha i Ivandarde, čime će se omogućiti priprema i građenje graničnih dionica i spajanje autocesta A5 u Hrvatskoj i M6 u Mađarskoj na koridoru Vc.

Od mnogih gospodarskih tema predsjednica hrvatske Vlade osobito je željela istaknuti turizam zahvalivši se mađarskim turistima na dolasku u Hrvatsku i pozvala ih da to čine i ubuduće.

"To olakšava i zajednički rad na infrastrukturnim projektima, pri čemu bih istaknula završetak autoceste Budimpešta-Zagreb-Rijeka i otvaranje graničnog prijelaza Goričan za putnički promet", kazala je Kosor.



Vijesti iz medija