Inspektori cestovnog prometa dobili nadzorne kartice za kontrolu digitalnog tahografa

Inspektori Službe inspekcije cestovnog prometa dobili su nadzorne kartice za obavljanje inspekcijskog nadzora nad kontrolom korištenja digitalnog tahografa, uređaja koji bilježi brzinu i prijeđeni put vozila, vrijeme rada i odmora vozača.

Inspekcijski nadzor nad provedbom AETR-a (Europskog sporazuma o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodni cestovni prijevoz) i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu obavljaju inspekcija cestovnog prometa i policijski službenici u okviru nadzora nad sigurnošću cestovnog prometa.

Nadzorna kartica je u funkciji memorijske kartice za prijenos i pohranu podataka tijekom inspekcijskog nadzora i kontrole korištenja digitalnog tahografa. Dobivanjem nadzorne kartice i prethodno nabavljene opreme od dva kombija i pet osobnih automobila inspektori cestovnog prometa u potpunosti su opremljeni i educirani za obavljanje zadataka i ovlasti propisanih navedenim Zakonom.

Krajem lipnja ove godine Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) kao ovlašteni izdavatelj memorijskih kartica za digitalne tahografe u Hrvatskoj otvorila je Ured digitalnog tahografa, čime je Republika Hrvatska postala prva zemlja nečlanica Europske unije koja je uvela sustav digitalnog tahografa. Za članice AETR-a uvođenje digitalnog tahografa je obveza od lipnja 2010. godine.

Najveća novost u sustavu nadzora radnog vremena mobilnih radnika  jest uvođenje personalizirane memorijske kartice kao zamjene za zapisne listiće analognih tahografa. Osim kartica za vozače postoje još tri vrste kartica: za prijevoznike, nadzorna tijela i radionice.

Digitalni tahograf utjecat će na povećanje sigurnosti u prometu, jer omogućava preciznu kontrolu brzine vožnje, pređene kilometraže, radnog vremena profesionalnog vozača, potrebnog odmora i sličnih zapisa. Svaki profesionalni vozač imat će personaliziranu karticu na kojoj će biti pohranjeni svi relevantni podaci – radno vrijeme, kilometraža, korištenje odmora tijekom vožnje u razdoblju od 28 radnih dana.

Vijesti iz medija