Vlada: Zakon o kombiniranom prometu

Vlada je na današnjoj sjednici po žurnom postupku Hrvatskom saboru uputila na donošenje prijedlog Zakona o kombiniranom prometu obzirom da je dio Nacionalnog programa za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Donošenje ovog zakona predviđeno je radi usklađivanja s europskom direktivom o utvrđivanju zajedničkih pravila za određene vrste kombiniranog prijevoza roba među državama članicama EU.

Osnovni cilj zajedničke prometne politike EU, definirane i u Bijeloj knjizi Europske komisije, je poticanje ravnoteže različitih oblika prometa revitalizacijom željezničkog, pomorskog i riječnog-kanalskog prometa do 2010. godine, odnosno preusmjeravanjem na ekološki prihvatljivije oblike prometa (prvenstveno željeznički promet). Na taj način doprinijelo bi se rasterećenju cestovnih prometnica, smanjenju posljedica prometnih nesreća, uštedi energenata, te smanjenju onečišćavanja okoliša i razine buke.

Područje kombiniranog prometa te njegova poticanja u Hrvatskoj nije sustavno uređeno jedinstvenim propisom te nema posebnih poreznih olakšica za cestovna vozila koja sudjeluju u takvoj vrsti prometa, osim u dijelu koji je uređen dvostranim međunarodnim ugovorima o kombiniranom prometu s drugim državama.

Upravo s ciljem poticanja te stvaranja okvira za razvoj kombiniranog prometa ovim će se Zakonom definirati temeljni pojmovi u kombiniranom prijevozu, pravila vezana za oslobađanje od obveze plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta, oslobađanje od dozvola i kvota i oslobađanje od ograničenja prometa na cestama za sudionike kombiniranog prijevoza i dr.

Prijedlogom Zakona predviđeno je da stupi na snagu 2010. godine, a pojedine njegove odredbe danom pristupanja RH EU (kao oslobađanje od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta).



Vijesti iz medija