Ministar Kalmeta potpisao ugovore o potpori s privatnim brodarima

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisao je danas u Splitu s privatnim brodarima ugovore o dodjeli potpora za gradnju 7 i rekonstrukciju 8 brodova putničko-izletničke flote malih poduzetnika koje resorno Ministarstvo ove godine podupire sa oko 3 milijuna kuna.

Ova potpora posebno mi je draga jer je namijenjena malim brodarima kojima su nakon rata brodovi preko 50 bruto tona bili nacionalizirani, pa su vlastitim ulaganjima uz velika odricanja nabavljali nove brodove, istaknuo je ministar. Pojasnio je da je riječ o četvrtoj pomoći Vlade za gradnju brodova u hrvatskim brodogradilištima, a preostale se odnose na gradnju brodova trgovačke mornarice, za ribarske brodove te za obnovu flote Jadrolinije. 

Govoreći o modelu financiranja putničke i izletničke flote, ministar je rekao da će se iz državnog proračuna sufinancirati radovi na izgradnji trupa broda do 10 posto visine ugovorene cijene vrijednosti trupa i 10 posto vrijednosti rekonstrukcije postojećih brodova.  Dodao je da se upravo danas u Zagrebu otvaraju ponude za izradu idejnog projekta drvenog školskog broda tipa „Loger“, što također financira Ministarstvo.

Do sljedeće sezone osigurat ćemo malim brodarima privezišta u lukama i određenu visinu naknade, što će ministar utvrditi posebnim pravilnikom temeljem skorih izmjena Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, najavio je Kalmeta. Također, rekao je da se vode razgovori s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se za male brodare našlo rješenje o plaćanju razlike između pune cijene pogonskog goriva i plavog diesela, a koja iznosi 10 milijuna kuna godišnje.

Te su mjere, pojasnio je, od vitalne važnosti za djelatnost kojom se bave mali brodari, a koja je važna za turizam i razvoj malog gospodarstva. U ime malih brodara ministru je zahvalio Špiro Naranča koji je pozdravio mjere hrvatske Vlade i izrazio nadu da će se ovakva suradnja i dalje nastaviti.

Na svečanosti potpisivanja ugovora bili su prisutni kap. Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i drugi uzvanici.

 



Pisane vijesti