Croatia Airlinesa: 20-milijunti putnik

Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines danas je zabilježio svog 20-milijuntog putnika, a jubilarni je putnik, na redovnom letu iz Amsterdama u Zagreb, Boris Jakopović iz Zagreba kojega su u zagrebačkoj Zračnoj luci svečano dočekali čelni ljudi Croatia Airlinesa.

Jakopović (rođen 1980.) student je završne godine kompozicije u Kijevu (Ukrajina), često putuje zrakoplovom, a danas se iz Amsterdama vratio iz turističke posjete. Uručena mu je prigodna nagrada Croatia Airlinesa (dvije povratne karte i četverodnevni hotelski smještaj za dvije osobe u nekom od međunarodnih odredišta gdje leti ta kompanija).

Uručujući nagradu glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić istaknuo je da se 20-milijunti putnik te tvrtke poklopio s obilježavanjem isto toliko godina hrvatske zračne kompanije te petogodišnjicom članstva u najvećoj svjetskoj zrakoplovnoj udruzi Star Allianceu.

Prije 20 godina u Zagrebu je osnovana prva hrvatska zrakoplovna tvrtka ZAGAL (Zagreb Airlines), koja je kao preteča Croatia Airlinesa obavila nekoliko charter letova.

Svoje prve komercijalne, redovite letove Croatia Airlines započela je početkom svibnja 1991. na domaćoj liniji Zagreb-Split, a godinu dana kasnije, u svibnju 1992. počinje i s letovima za europska i svjetska odredišta (prvi iz Zagreba u Frankfurt).

U više od 18 godina putničkog prijevoza zrakoplovima Croatia Airlinesa prevezeno je 11,14 milijuna putnika na redovitim međunarodnim letovima, 6,71 milijun putnika na domaćim te 2,14 milijuna na izvanrednim letovima.

Prvog milijuntog putnika zabilježili su 1994., a u 2000. su prvi put zabilježili više od milijun putnika u jednoj godini, što se kao trend nastavlja i ove devete godine za redom.

Iako milijuntog putnika ove godine još nisu zabilježili, blizu su, jer je do danas bilo oko 900 tisuća putnika, od kojih je većina ili 610 tisuća bila na redovnim međunarodnim letovima.

U floti Croatia Airlines danas je 12 zrakoplova (po četiri Airbusa 319 i 320 te četiri Dasha 8-Q400).


(Hina)



Vijesti iz medija