Tele2: porast prihoda i promjena u brojanju korisnika

Operater mobilne telefonije, tvrtka Tele2 Hrvatska, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 63 posto više ukupne prihode nego u istom razdoblju prošle godine odnosno 316 milijuna švedskih kruna (SEK) ili 215 milijuna kuna, izvijestili su danas iz te tvrtke dodajući da od danas uvode novi način brojanja korisnika i to samo onih koji su u njihovoj mreži aktivni unutar zadnja tri mjeseca.

Ti i drugi poslovni podaci Tele2 Hrvatska objavljeni su danas u Stockholmu u sklopu konsolidiranih poslovnih rezultata njene matične, vlasničke kompanije Tele2 AB.

Rezultati Tele2 Hrvatska pokazuju i da je ta tvrtka i drugo ovogodišnje tromjesečje završila s negativnim EBITDA (dobit prije oporezivanja), ali, kako ističu, 'fokusirajući se na profitabilnost' ta je dobit povećana 31 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008., i to na (minus) 57 milijuna SEK-a ili (minus) 39 milijuna kuna.

Za novi način brojanja korisnika naglašavaju da je standardizirani postupak za sva tržišta odnosno uvodi se u svih 11 zemalja gdje Tele2 ima operatere mobilne telefonije. Riječ je o novom načinu definiranja aktivnih prepaid korisnika, što su svi oni koji su u razdoblju od prethodnih 90 dana nadopunili svoj Tele2 račun ili ostvarili ikakav promet u Tele2 mreži. Prijašnjim 'brojanjem' korisnici su bili tretirani aktivnim devet mjeseci po isteku njihova zadnjeg bona.

Prema novom načinu Tele2 je drugo tromjesečje zaključio s nešto malo manje od 550 tisuća korisnika, čime su, kako navode, prijašnju korisničku bazu jednokratno reducirali za njih 227 tisuća.

Povodom toga predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Johan Granlund pozvao je i druga dva operatera mobilne telefonije u Hrvatskoj da slijede primjer Tele2 kako bi se dobila stvarna slika hrvatskog tržišta mobilnih komunikacija te stvarni broj aktivnih korisnika, tim više što najnoviji podatak od 140 posto pokrivenosti mobilnim priključcima (penetracija) smatra nerealnim.

Cijela Grupacija Tele2 AB u drugom je tromjesečju ostvarila rast prihoda od 3 posto, na 10,13 milijardi SEK. EBITDA je rasla za 17 posto, na 2,45 milijardi SEK.

Ukupno u 11 zemlja Tele2AB ima 24,5 milijuna korisnika kojima pruža usluge mobilne i fiksne telefonije, pristupa Internetu, kabelske televizije te razne usluge podatkovnih mreža.


(Hina)



Vijesti iz medija