SPH: Kampanja za uređenje trajektnog prometa

(foto: FaH, Miljenko Klepac)Sindikati čiji su predstavnici u početku tjedna sudjelovali na Europskoj konferenciji o trajektnom prometu u Bruxellesu počinju kampanju za uređivanje odnosa u trajektnom prometu i sprječavanje diskriminacije među pomorcima, a u Hrvatskoj će ju provoditi Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik SPH Vladimir Svalina.

Europsku konferenciju o trajektnom prometu, na kojoj su o budućnosti te vrste prometa raspravljali predstavnici poslodavaca, sindikata, Europske komisije i zemalja članica Europske unije, organizirali su Europska (ETF) i Svjetska udruga transportnih radnika (ITF).

Sindikati će nastojati utjecati da EK ponovno razmotri pitanje zapošljavanja pomoraca iz EU-a, rekao je Svalina, objasnivši da su slični i zahtjevi hrvatskih pomoraca, iako Hrvatska još nije članica EU-a. Naglasio je da se kampanjom želi spriječiti diskriminacija, primjerice kad je pomorac iz Poljske zaposlen u Velikoj Britaniji, a radi po uvjetima kakvi su u Poljskoj. Svalina je naveo da su sudionici skupa poduprli davanje prvenstva domaćim pomorcima u pojedinim zemljama te kako ne odobravaju da putnički brodovi koji posluju samo u turističkoj sezoni rade po nižim standardima.

U sindikatima smatraju da brodovi, bez obzira na to u kojem su upisniku te iz koje su zemlje njihovi vlasnici, moraju ploviti po uvjetima socijalnih partnera u zemljama među kojima obavljaju putnički promet. Svalina je za to naveo primjer Irske u kojoj je otpušteno gotovo 600 pomoraca, a na njihova su mjesta zaposleni pomorci iz Estonije, Latvije i Filipina za koje je cijena rada i po jedan euro na sat. Ipak, nakon reakcija sindikata, irska je vlada pokrenula inicijativu za zapošljavanje domaćih pomoraca, dodao je. Kazao je da je SPH-ova zadaća utjecati na to da brodovlje koje će povezivati hrvatske luke plovi po prihvatljivim uvjetima, da ne ugrožavaju
tržišnu utakmicu i hrvatske brodare.

SPH za sada u prijevozu putnika ili tereta između hrvatskih luka želi samo hrvatske tvrtke, brodove pod hrvatskim zastavama i hrvatske pomorce. U međunarodnom prometu SPH neće poduprijeti brodare koji ne budu zapošljavali pomorce iz europskih zemalja, odnosno, primjerice pri povezivanju hrvatskih i talijanskih luka pomorce iz tih zemalja.

Brodovlasnicima želimo jasno poručiti da se ne mogu istodobno okoristiti državnim subvencijama i smanjenjem troškova zapošljavajući slabo plaćenu radnu snagu, rekao je Svalina. (Hina)
 



Pisane vijesti