Održana prva Zrakoplovna radionica za područje JI Europe

Dubrovnik, 18. lipnja 2009. Ivan Mišetić, glavni direktor Croatia Airlinesa i ovogodišnji predsjednik Europske udruge avioprijevoznika (AEA) u društvu visokih predstavnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), CEATS-a i projekta Europske organizacije za sigurnost zračnog prometa (EUROCONTROL) tijekom konferencije za medijeDvodnevna međunarodna zrakoplovna radionica za područje jugoistočne Europe, koja je danas završena u Dubrovniku, bila je dosad najveći međunarodni zrakoplovni skup na području jugoistočne Europe.

Održana je u Dubrovniku na poticaj Ivana Mišetića, glavnog direktora Croatia Airlinesa i ovogodišnjeg predsjednika Europske udruge avioprijevoznika (AEA), a u njenom su radu sudjelovali izvršni direktori ključnih zrakoplovnih institucija i agencija Europske unije, predstavnici vlada, regionalnih integracijskih institucija, zrakoplovnih kompanija, zračnih luka, kontrola letenja te proizvođača zrakoplova i motora.

Osnovni je cilj bio raspraviti perspektivu i ulogu zrakoplovstva u olakšavanju integracijskog procesa zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Među najvažnijim temama bio je poticaj predstavnicima vlada, pružateljima usluga kontrole zračnog prometa i zrakoplovnih tvrtki u regiji da razmotre potrebu uvođenja tzv. Funkcionalnih zračnih blokova (FAB - Functional Airspace Block) u skladu s procesom uspostave Jedinstvenoga europskog neba (Single European Sky).

Raspravljalo se o uvjetima pod kojima jugoistočna Europa može primijeniti funkcionalne zračne blokove, odnosno o ujedinjavanju pojedinih Dubrovnik, 18. lipnja 2009.državnih kontrola letenja u integrirane cjeline, s ciljem da se pojednostavi i omogući učinkovitije zrakoplovno poslovanje u regiji.

Radionica je pružila i mogućnost da zemlje jugoistočne Europe razmotre svoju ulogu u razvoju turizma i gospodarstva.

Sudionici radionice razmatrali su i aktualno stanje svjetskoga civilnoga zrakoplovstva i nepovoljnom utjecaju globalne gospodarske krize na zrakoplovnu industriju.

Među sudionicima bili su ugledni stručnjaci iz europskih institucija, poput Europske udruge avioprijevoznika (AEA), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), CEATS projekta Europske organizacije za sigurnost zračnog prometa (Eurocontrol) i dr.


(Hina)



Vijesti iz medija