Dan rijeke Save obilježit će se programom "Lijepa naša Sava"

U povodu Dana rijeke Save koji se obilježava 1. lipnja, tijekom cijelog šestog mjeseca odvijat će se program pod nazivom "Lijepa naša Sava" kojim je predviđeno održavanje savskih sajmova u četiri hrvatska grada na Savi, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u tajništvu Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

U subotu, 6. lipnja, savski sajam održat će se u Zagrebu, na nasipu pokraj Boćarskog doma. Tjedan kasnije sajam će se održati u Sisku, potom 20. lipnja u Slavonskom Brodu i 27. lipnja u Županji, izvijestio je tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina.

Savski sajmovi predstavit će tradicionalnu gastronomsku ponudu, obrte i običaje vezane uz život na Savi, a bit će upriličena i izložba "Život na Savi kroz stoljeća" pripremljena u suradnji s Gradskim muzejem u Sisku, Muzejem brodskog posavlja, Zavičajnim muzejem Stjepan Gruber iz Županje i Kanu klubom Končar.

Uz sajmove, predviđena je plovidba kanuima i savskim čamcima.

U pripremama i aktivnostima vezanim za obilježavanje Dana rijeke Save u Hrvatskoj, uz Međunarodnu komisiju za sliv rijeke Save sudjeluju Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i tvrtka Coca Cola HBC Hrvatska. Na lokalnoj razini sudjeluju gradska poglavarstva i turističke zajednice gradova, a potporu daje i trgovački lanac Plodine.

Dan rijeke Save obilježava se 1. lipnja jer je tog dana 2007. godine u Zagrebu prvi put održan sastanak stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save. Cilj tog sporazuma čije su članice Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija je suradnja usmjerena uspostavi međunarodnog režima plovidbe Savom i njenim plovnim pritocima te uspostava održivog upravljanja vodama.

Usporedo s aktivnosti koje će se u povodu Dana rijeke Save odvijati u Hrvatskoj, taj dan obilježava se i u ostale tri zemlje ugovornice Okvirnog sporazuma.

Na sam Dan rijeke Save, 1. lipnja u Beogradu će biti održan drugi sastanak predstavnika država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save. Očekuje se da će tada biti potpisan Protokol o sprječavanju zagađenja Save zbog plovidbe, najavio je Komatina.

Rijeka Sava duga je oko 945 kilometara. Kroz Hrvatsku teče u duljini od 562 kilometra. Plovna je od Siska do ušća u Dunav u Beogradu.


(Hina)



Vijesti iz medija