Niže stope rasta u mobilnom telefoniranju

U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem tromjesečju prvi put nakon nekoliko godina zabilježen tek jednoznamenkasti ili blagi porast utrošenih minuta u pokretnim (mobilnim) mrežama od 4 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, uz istodobni nastavak pada utrošenih minuta u nepokretnoj (fiksnoj) mreži za 3,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U tri je hrvatske mobilne mreže (koje su po zadnjim podacima krajem prvog tromjesečja ove godine zajedno imale 6,04 milijuna korisnika tzv. SIM kartica) utrošeno 1,4 milijarde minuta, od čega je 1,38 milijardi minuta ili 4,1 posto više nego u lanjskom prvom tromjesečju utrošeno u unutarnjem prometu.

U međunarodnom je prometu utrošeno 24 milijuna minuta, što je jednako kao u prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

SMS poruka je u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslano 922 milijuna, što je 5,1 posto više nego u prvom razdoblju prošle godine.

Isti postotak rasta u prvom je tromjesečju (od 5,1 posto) zabilježen i s 5,79 milijuna poslanih MMS poruka.

S druge strane u nepokretnoj je mreži s utrošenih 1,36 milijardi minuta nastavljen pad od 3,4 u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Većina minuta u toj mreži ili 1,28 milijardi utrošena je u unutarnjem prometu, što je pad od 3,5 posto, dok je u međunarodnom prometu s 73 milijuna minuta zabilježeno smanjenje minuta od 1,4 posto.

Među zanimljivijim podacima Državnog zavoda je onaj o utrošenih 164 milijuna minuta na internetu u prva tri mjeseca ove godine, što je 37,6 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine.


(Hina) 

Vijesti iz medija