Grupa T-HT: nastavak porasta neto dobiti i ukupnih prihoda

Grupa T-Hrvatski telekom (T-HT) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježila porast ukupnih prihoda za 1,7 posto, na 2,06 milijardi kuna, dok je neto dobit od 583 milijuna kuna povećana za 6,4 posto u odnosu na istom prošlogodišnje razdoblje.

Financijsko izvješće Grupe za prvo tromjesečje ove godine, objavljeno danas na Zagrebačkoj burzi, pokazuje nastavak znatnih porasta pokretnih komunikacija i internetskih usluga, što je, kako se navodi u komentaru uz Izvješće, neutraliziralo nastavak pada prihoda u nepokretnoj telefoniji i od veleprodajnih usluga.

Prihodi od nepokretne telefonije smanjeni su za 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani ili na 649 milijuna kuna, što tumače sve većim prelaskom na mobilnu telefoniju, dok pad prihoda podatkovnih usluga od 6,2 posto, na 48 milijuna kuna propisuju prelasku korisnika s tradicionalnih na nove usluge.

Pad se bilježi i kod prihoda od veleprodajnih usluga, za 5,5 posto, na 259 milijuna kuna, što pojašnjavaju smanjenjenjem dial-up prometa uslijed prelaska na širokopojasne usluge pristupa internetu.

Te usluge odnosno ADSL T-Coma krajem prvog tromjesečja ove godine koristilo je 30,6 posto više ili gotovo 493 tisuće korisnika, dok usluga interaktivne televizije MAXtv bilježi porast za 168 posto u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal, na ukupno 151 tisuću korisnika.

Prihod od internetskih usluga povećani su za 29,3 posto, na 272 milijuna kuna, što zajedno s povećanim prihodom od pokretnih komunikacija, za 6,6 posto, na 990 milijuna kuna, čini 58 posto udjela u prihodima Grupe koji je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje porastao za 5 postotnih poena (bio 53 posto).

Nositelj pokretnih komunikacija u Grupi T-HT tvrtka T-Mobile imala je i daljnji porast broja korisnika, od 13,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2008. i od 3,4 posto u odnosu na kraj 2008., na njih 2,78 milijuna.

Pritom ističu i porast prihoda od postpaida (pretplatnika) za 5,7 posto, na 567 milijuna kuna, što čini 57,2 posto prihoda T-Mobilea.

U izvješću se ističe i nastavak kapitalnih ulaganja na razini Grupe u prvom ovogodišnjem tromjesečju, koji su porasli 24,8 posto, na 219 milijuna kuna.

Ocjenjujući ostvarene tromjesečne rezultate solidnim predsjednik Uprave Grupe T-HT Ivica Mudrinić ističe oprez u pogledu preostalog dijela ove godine. S obzirom na prognozu Hrvatske narodne banke da će ova godina donijeti pad gospodarske aktivnosti od 4 posto Mudrinić smatra da će vjerojatno doći i do pada prihoda T-HT-a ove godine.


(Hina)



Vijesti iz medija