Hrvatske pošte bez generalnog poskupljenja

Hrvatska pošta (HP) bi, usvoji li se njen prijedlog koji je poslan Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, promijenila stope mase pisama, a proširenjem mase prvog cjenovnog razreda do 50 grama došlo bi do povećanja cijene za pisama do 20 grama, a smanjenja za pisma težine od 21 do 50 grama.

Proizlazi to iz priopćenja u kojem iz HP-a objašnjavaju prijedlog za uvođenje novih stopa mase pisama te promjena cijena za određene vrste pismovnih pošiljaka, te ističu da neće biti generalnog poskupljenja.

HP je, podsjeća se, javni operator i davatelj univerzalnih poštanskih usluga odnosno poštanskih usluga dostupnih svim građanima na teritoriju Hrvatske pod istim uvjetima, koji na temelju Zakona o pošti obavlja prijam, prijenos i uručenje pismovnih pošiljaka mase do 100 grama koje nazivamo rezerviranim područjem.

Korekcijom stopa mase do 50 grama Hrvatska pošta se prilagođava europskim standardima rezerviranog područja poštanskih usluga, navode iz HP-a.

Naime, trenutno se razlikuju pismovne pošiljke do 20 grama i one od 21 do 100 grama, a novi je prijedlog razlikovanje pisama do 50 i od 50 do 100 grama.

Takav je prijedlog upućen Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, a ako njeno mišljenje bude pozitivno tada će Hrvatska pošta definirati drugačije cjenovne razrede od sadašnjih.

Spomenuti je proces, napominju iz HP-a, ujedno i početak primjene Zakona o rezerviranim pošiljakama koji će se mijenjati sa 100 na 50 grama.

Prema pregledu trenutačnog i mogućeg cjenovnog razreda pisama - sada se za pismo mase do 20 grama plaća 2,30 kuna za tipizirano, a 2,80 kuna za netipizirano pismo, dok se za pisma od 21 do 100 grama plaća 5 kuna.

Prijedlogom pak novih cijena za pisma težine do 50 grama plaćalo bi se 3,50 kuna, a cijena od 5 kuna za pisma od 50 do 100 grama.

Iz Hrvatske pošte naglašavaju kako bi proširenjem mase prvog cjenovnog razreda građani dobili mogućnost slanja pisama do mase 50 grama po cijeni od 1,50 kn manjoj od sadašnje.

Ističu i da se novim prijedlogom ukidaju tipizirana i netipizirana pisma koja su do sada dodatno zbunjinvala korisnike usluga HP-a zbog načina adresiranja.

Iz Hrvatskih pošta ističu i kako su netočne neke najave da će se promijeniti cijene razglednica i dopisnica (koje nisu kuvertirane).

Na dodatni upit iz HP-a objašnjavaju da se cijene razglednica i dopisnica koje nisu kuvertirane ne bi mijenjala i ona bi ostala 1,80 kuna.

Napominju, naime, da bi, osim navedenih, cijene ostalih pismovnih pošiljaka ostale nepromijenjene.


(Hina)



Vijesti iz medija