Croatia Airlines - gubitak zbog cijena goriva

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 21,5 milijuna kuna koji je uzrokovan visokim cijenama goriva, kaže se u financijskom izvještaju Croatia Airlinesa objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U istom prošlogodišnjem razdoblju Croatia Airlines ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 18,7 milijuna kuna.

Rekordno visoke cijene goriva uzrokovale su rast troškova goriva u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 109 milijuna kuna, a negativan utjecaj porasta cijena nije mogao nadoknaditi niti značajan porast operativnih prihoda za 162 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kaže se u izvještaju.

Ukupni konsolidirani prihodi Croatia Airlinesa za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 1,34 milijarde kuna, što je za 14,2 posto ili 167 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od prodaje u zemlji, koji su iznosili 437,8 milijuna kuna, veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 37,12 posto, a prihodi od prodaje u inozemstvu (729,2 milijun kuna) veći su za 3,4 posto.

Takvi rezultati ostvareni su unatoč padu prodaje na najvećem inozemnom tržištu, tržištu Amerike koje se nalazi u recesiji i gdje je vrijednost prodaje smanjena i slabijim dolarom, što govori o rastu na većini drugih tržišta redovnog prometa koji je pokrio pad na američkom tržištu, kaže se u izvještaju.

Ukupni konsolidirani troškovi Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci od 1,36 milijardi kuna veći su za gotovo 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2007. godine, a sami operativni troškovi veći su za 19,3 posto.

U izvještaju se navodi da je glavni uzrok njihovog značajnog rasta povećanje cijena goriva te da su isključivanjem goriva ostali operativni troškovi 2 posto manji od planiranih. Njihovo povećanje u odnosu na 2007. bilo je planirano i uvjetovano porastom prometa, proširenjem flote (inicijalni troškovi pripreme prihvata i uvođenja Q400 zrakoplova u promet) i prodajom flote kratkog doleta (rashod ATR42 zrakoplova).

Dodaje se da operativni troškovi podržavaju pripremu i realizaciju brojnih projekata, od kojih su najznačajniji pripreme za proširenje flote, izgradnja novog hangara, uvođenje SAP ERP sustava i prelazak na Common IT Platformu.


(Hina)



Vijesti iz medija