Dubrovnik: skup o budućnosti i izazovima civilnog zračnog prometa

Budućnost i izazovi civilnog zračnog prometa na području jugoistočne Europe bile su teme dvodnevnog međunarodnog skupa koji je danas završen u Dubrovniku, a na kojem su se na inicijativu Croatia Airlinesa okupili predstavnici aviokompanija iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Makedonije te stručnjaci iz europskih institucija.

Glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić naglasio je važnost pružanja usluge putnicima u skladu s najvišim standardima kvalitete i sigurnosti, te istaknuo nužnost da proizvod bude konkurentan i usklađen s visokim međunarodnim standardima.

Glavni tajnik Europske udruge avioprijevoznika (AEA) Ulrich Schuelte Strathaus istaknuo je značaj kako te udruge, tako i svake od njenih članica u sadašnjem vremenu gospodarskih turbulencijama.

Snažna je europska udruga zrakoplovnim kompanijama potrebnija nego ikad kako bi im pomogla procijeniti politiku i kretanja na tržištu što će izravno utjecati na njihove rezultate, te predložila strategije i utjecala na donositelje odluka. Ali, i udruzi je neophodna vjerodostojnost i značaj svake članice kako bi se još više osnažile u uzajamnom djelovanju, kazao je Schuelte Strathaus.

Sudionicima skupa obratio se i izvršni direktor za Europu, Aziju i Pacifik proizvođača zrakoplova Airbus Industrie Christopher Bucklev koji je, uz ostalo, iznio i podatak da je u flotama europskih zrakoplovnih prijevoznika i 1800 Airbusovih zrakoplova.

Predviđa se da će u sljedećih 20 godina zračni promet u srednjoj Europi, potaknut snažnim gospodarskim razvojem toga područja, premašiti svjetski prosjek, kazao je Bucklev koji vjeruje i da će modernizacija i obnova flote pomoći zrakoplovnim kompanijama regije da se mogu nositi s izazovima u budućnosti.

Glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić na konferenciji za novinare i službeno je objavio da je hrvatski nacionalni zračni prijevoznik potpisao ugovor s Airbusom o čvrstoj namjeri za kupnju četiri zrakoplova A319, koja će se priključiti rastućoj floti srednjeg doleta.

Ta će nam strateška odluka omogućiti da zadovoljimo buduće potrebe naših putnika koristeći se najmodernijim i ekološki prihvatljivim zrakoplovima s optimalnom potrošnjom goriva, istaknuo je.


(Hina)



Vijesti iz medija