Raspisan natječaj za stipendiranje studenata vodnog smjera Prometnog fakulteta

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo je natječaj za stipendiranje redovnih studenata preddiplomskog sveučilišnog studija vodnog smjera Fakulteta prometnih znanosti u akademskoj godini 2008./2009. s rokom za prijavu do 31. listopada.

Za ovu godinu Ministarstvo dodjeljuje 10 stipendija u ukupnom godišnjem iznosu od 200.000 kuna, odnosno 1.200 kuna mjesečno po studentu, a kandidati imaju pravo na stipendiju tijekom trajanja studija ukoliko ga savladavaju bez ponavljanja godine.

Stipendisti su dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom, brodovima hrvatskih brodarskih društava ili biti zaposleni u institucijama Republike Hrvatske iz područja riječnog prometa najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju. Ukoliko na navedenim brodovima nema mjesta, kandidati se mogu ukrcati na brodove pod stranom zastavom.

Nedostatak kvalificiranog strukovnog kadra već niz godina jedna je od prepreka razvoja riječnog prometa u Hrvatskoj i teškoća s kojom se dva hrvatska riječna brodara Dunavski Lloyd iz Siska i Dunavska plovidba iz Vukovara bore uvozom radne snage iz inozemstva.

Ponukani učestalim zahtjevima brodara ovim programom se nastoji privući mlade ljude kako bi svoju budućnost vezali uz jedan od ekološki najprihvatljivijih načina prijevoza koji je kao takav prihvaćen Europskim akcijskim planom za riječni promet (NAIADES) u zemljama EU.

Poticanje budućih generacija na odabir trenutno deficitarnih zanimanja, kao što su nautičar unutarnje plovidbe, brodostrojar i sl. i dalje će se provoditi kroz strukovno obrazovanje sukladno potrebama gospodarstva u suradnji sa Pomorskom školom Bakar.

Detaljnije informacije o potrebnim dokumentima mogu se pronaći i na web stranicama Ministarstva www.mmpi.hr pod rubrikom Promet/Unutarnja plovidba ili Natječaji. 



Vijesti iz medija