Središnja proslava Dana HŽ-a

Središnja svečanost proslave Dana Hrvatskih željeznica (HŽ) i 135. obljetnice uspostave prvih željezničkih pruga u Hrvatskom primorju održana je večeras na okretištu lokomotiva u Ulici Milutina Barača u Rijeci.

Predsjednik Uprave HŽ-a Davorin Kobak naglasio je da je riječki dio željezničke mreže vrlo bitan jer kroza nju prolazi najveći dio teretnog prometa te da će HŽ, ostvarivanjem novih projekata, imati važnu ulogu u gospodarskom razvoju Primorsko-goranske županije. Dodao je da je u tijeku cjelovita izmjena vučnoga sustava i da će sljedeće godine struja na cijeloj željeznici biti "jednaka".

Dan HŽ-a obilježava se 5. listopada u znak sjećanja na isti nadnevak 1990. kad je Hrvatski sabor odlučio o osnutku HŽ-a i jedinstvenoj upravi svih hrvatskih pruga. Do tada je prugama u Istri upravljalo ljubljansko Željezničko gospodarstvo, a prugama Ploče - Metković i Vrpolje - Šamac sarajevsko Željezničko transportno poduzeće.

Ovogodišnja proslava priređena je u Rijeci jer se ove godine obilježava 135 godina dolaska prvih vlakova u taj grad, prvih pruga u Hrvatskom primorju i povezivanja Rijeke s mrežom srednjoeuropskih magistralnih pruga. Do Rijeke su 1873. stigle dvije pruge - u lipnju tzv. šenpeterska pruga od Svetoga Petra (današnje Pivke u Sloveniji) do Rijeke, a u listopadu tzv. karlovačko-riječka željeznica od Karlovca do Rijeke. Prva pruga spojila je Rijeku s Trstom i Bečom, a druga ju je preko Karlovca povezala sa Zagrebom i Budimpeštom.

U sklopu proslave danas je u Rijeci potpisan Sporazum o sufinanciranju izradbe prostorne i prometne integralne studije za Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku, kojim će se odrediti njihov prometni razvoj u sljedećih 10 godina. Potpisali su ga ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, predstavnici Županije i gradske uprave, Autoceste Rijeka - Zagreb, Hrvatskih autocesta, Hrvatske ceste, riječke Lučke uprave i HŽ-a. (Hina)



Vijesti iz medija