Prvi Strateški plan Hrvatske pošte i Sporazum sa socijalnim partnerima

Hrvatska pošta-HP prvi je put donijela Strateški plan za razdoblje od iduće četiri godine te potpisala Sporazum sa socijalnim partnerima o suradnji u procesu restrukturiranja, izvijestili su danas iz HP-a.

Potpisani Sporazum sa socijalnim partnerima dovest će, kako navode, do optimizacije broja zaposlenih, što je nužno radi prilagodbe Hrvatske pošte budućem liberaliziranom tržištu poštanskih usluga.

Prema tom Sporazumu Hrvatska pošta će prilagoditi broj i strukturu zaposlenih sukladno novoj organizaciji i zahtjevima tržišta te će zajedno sa socijalnim partnerima realizirati program socijalnog zbrinjavanja radnika.

Strateškim planom predviđa se prelazak na organizaciju tvrtke s tri glavne djelatnosti - Pošta, Mreža i Express, pri čemu će poslovni procesi biti usklađeni radi veće autonomije i odgovornosti pojedinih djelatnosti/divizija.

Planira se i uvođenje integralnog informatičkog rješenja prema najboljim svjetskim standardima (ERP, Šaltersko poslovanje, Razrada i sortiranje pošiljaka, Fleet Management, Upravljanje nekretninama, Upravljanje ljudskim potencijalima i CRM), kao i provedba projekta glavnog data-centra i back up-centra za elektroničku pohranu podataka.

Uz te, cilj tog Plana je i certificiranje kvalitete prema normi ISO 9000 i TAPA, čime će se osigurati formalizirani i kvalitetno upravljivi poslovni procesi i sigurno rukovanje s poštanskim pošiljkama.
U HP-a drže da će temeljem Strateškog plana i Sporazum sa socijalnim partnerima ispuniti očekivanja vlasnika odnosno hrvatske Vlade.

Očekuju da će provedbom navedenog spremno dočekati dolazeću liberalizaciju tržišta, zadržati lidersku poziciju na hrvatskom tržištu poštanskih usluga te zauzeti vodeću poziciju u segmentu kurirskih usluga. (Hina)



Vijesti iz medija