Otvoreni radovi na obnovi željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i ministar financija Ivan Šuker u nazočnosti šefa Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincenta Degerta otvorili su danas radove na obnovi željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica na željezničkoj postaji Đeletovci.

Riječ je o projektu u vrijednosti oko 60,2 milijuna eura koji je prvi takve veličine u Hrvatskoj sufinanciran iz pretpristupnog programa ISPA Europske unije sa 38 posto bespovratnih sredstava, dok je ostatak sredstava osiguran u državnom proračunu, istaknuo je ministar Šuker. Podsjetio je kako je prije tri godine potpisan Memorandum o financiranju ovog projekta u ukupnom iznosu od 75,7 milijuna eura, no prilikom međunarodnog natječaja sklopljeni su ugovori od oko 80 posto osiguranih sredstava, čime je ostvarena ušteda od oko 15 milijuna eura.

Ova dionica željezničke pruge nalazi se na X. paneuropskom prometnom koridoru i stoga će se njenom obnovom poboljšati povezivanje Hrvatske s Europskom unijom, ali i povećati sigurnost prometa, kazao je šef Delegacije Europske komisije u RH napomenuvši da će Europska unija i dalje podržati dobro pripremljene projekte.

Dionica na kojoj će biti obnovljena željeznička pruge duga je 33,5 kilometara i na njoj danas vlakovi voze brzinom od 40 kilometara na sat jer je u Domovinskom ratu pretrpila oštećenja, kazao je ministar Kalmeta. Stoga će se, kako je najavio, do 2010. godine obaviti radovi na kolodvorima, stajalištima na pruzi i kolosijecima, uredit će se željezničko-cestovni prijelazi te uvesti novi sustav prometne signalizacije i upravljanja prometom, čime će se omogućiti brzina vlakova od 160 km/h.

Najavio je kako je na hrvatskom dijelu X. paneurospkog koridora u pripremi i projekt obnove željezničkog čvorišta Zagreb te dionica Dugo Selo-Novska i Novska-Okučani, a koji će se, dodao je, vjerojatno financirati iz programa IPA.

Građevinske radove izvodi talijanska tvrtka Salcef Construzioni Edili e Ferroviari SpA, a podizvođač je hrvatska tvrtka Vibrobeton, dok će sustav prometne signalizacije i upravljanja prometom ugraditi Bombardier Transportation Italy u konzorciju s talijanskom tvrtkom SITE. Nadzor radova povjeren je španjolskoj tvrtki Tecnica y Proyectos SA. 

 



Vijesti iz medija