HFP objavio nove natječaje za prodaju pet društava HŽ Holdinga

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je nove javne pozive za podnošenje ponuda za kupnju udjela u pet društava iz sastava HŽ Holdinga, i to tvrtki Proizvodnja-regeneracija, Pružne građevine i Željezničko ugostiteljstvo iz Zagreba, Remont željezničkih vozila iz Bjelovara te Remont i proizvodnja željezničkih vozila iz Slavonskog Broda.

Rok za podnošenje ponuda za svih pet društava istječe 22. listopada ove godine, a odluku o eventualnim pristiglim ponudama donosi Povjerenstvo za odabir ponuda, u kojem svoje predstavnike imaju HFP, HŽ Holding i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Za sva se društva ponuditelji trebaju obvezati da će zadržati zatečene zaposlenike na razdoblje od najmanje tri godine od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a među uvjetima je i obveza zadržavanja osnovne djelatnosti, postojećeg kolektivnog ugovora i imenovanja predstavnika radnika u Nadzorni odbor.
Prema podacima iz natječaja, ovih pet društava iz sastava HŽ Holdinga zajedno zapošljava više od 930 radnika na neodređeno i na određeno vrijeme.

Ujedno, ponude moraju sadržavati petogodišnji poslovni plan i program ulaganja, a ponuđači se moraju obvezati i da će podmiriti sve dospjele obveze društava prema državnim vjerovnicima, izdati zamjenska jamstva za obveze pokrivene državnim jamstvima, kao i ponuditi program podmirenja obveza društava prema ostalim vjerovnicima.

Početna cijena za po 74 posto udjela u dva poslovna udjela u Proizvodnji-regeneraciji iznosi 21 milijun kuna, a za jednake udjele u Pružnim građevinama određena je početna cijena od 18 milijuna kuna.
Za 74 postotni udio u Željezničkom ugostiteljstvu početna cijena iznosi 53 milijuna kuna, dok je početna cijena za jednaki udio u bjelovarskom Remontu željezničkih vozila 39 milijuna kuna, a u Remontu i proizvodnji željezničkih vozila iz Slavonskog Broda 26 milijuna kuna. (Hina)  



Vijesti iz medija